ISSN 1458-8439

Juomavisa vko 24/ 2023

Näytä vastaukset 12.6.2023
 1. Grüner Veltliner, lyhennettynä GV, on itävaltalainen ja sen lähiympäristön lajike. Mutta missä Uuden maailman maassa lajikeviinit ovat riittävästi pystyneet saavuttamaan lajikkeeseen yhdistettäviä piirteitä? Vihjeenä: Lajike ei siedä kuumaa ilmastoa.

  Uudessa-Seelannissa. Niitä on ollut saatavilla myös Alkossa jo useammat vuoden ajan.
 2. Suomalaisten arvostama perinteikäs espanjalainen viinintuottaja Miguel Torres valmistaa ja myy myös rypäleviinaa eli brandya. Torres laittaa brandynsä etiketteihin mielellään numeroita, joita Alkossa myytävissä rypäleviinoissa ovat 10, 15 ja 20. Mitä nämä numerosarjat kertovat tynnyrikypsytyksen absoluuttisesta pituudesta?

  Eivät mitään. Ainoa johtolanka on, että numeron kasvaessa myös tuotteen hinta nousee, joka indikoi myös pidempää kypsytysaikaa. Torreksen brandyt eivät ole alkuperämerkittyjä, joten niillä ei ole tynnyrikypsytysaikasäännöksiä. Kypsytysajan objektiivisesta pituudesta numerot eivät kerro mitään (eikä tuottaja niitä luonnollisestakaan mainitse). Pelkistettynä nyrkkisääntönä voi sanoa, että espanjalaiset brandyt ovat solera-kypsytettyjä. Lisäksi kun Konjakissa puhutaan vuosien kypsytyksestä, niin espanjalaisissa brandyissä kypsytysaika lasketaan odotusarvoisesti kuukausissa (harvinaisia ja hinnakkaita poikkeuksia lukuun ottamatta).
 3. Armigero ja Arancione ovat nykyisin maahantuoja Hartwallin tuotemerkkejä ja aikaisemmin samaan konserniin kuuluneen Solera-Stella Winesin tuotemerkkejä. Mihin suomalaisten arvostamaan viinialueeseen nämä jo nimensä perusteella Italiaan viittaavat alihankintamerkit keskittyvät?

  Veneton Valpolicellaan ja siellä tarkemmin kuivattuja rypäleitä hyödyntäviin Ripasso- ja Amarone-viineihin.
 4. Minkä laatutason viinejä edustavat Saksassa alueet: Mitteldeutscher, Oberrhein, Rhein, Rhein-Neckar, Rheingauer ja Rheinischer?

  Pöytäviinitasoisia alueviinejä. Niiden englanninkielinen nimi PGI (Protected Geographical Indication) tai saksaksi Landwein. Landwein-sanan pitää olla nimen yhteydessä. Alueviinialueita Saksassa on 26.
 5. Kuinka Burgundissa tiedät – muun kuin hintalapun perusteella – onko viini tukkurin omaa tuotantoa vai alihankintaa?

  Valtaosa yleisesti saatavien tuottajien burgundereista on alihankintatuotteita. Tällöin viinin tuottaja ilmoittaa pääsääntöisesti olevansa negociant. Kun tukkuri on käyttänyt itse kasvattamiaan rypäleitä, silloin valmistajan nimeen eteen ilmestyy domaine-sana. Yleissäännön perusteella domaine-san puuttuminen kertoo viinin olevat eri tuottajien sekoite, vaikka negociant sanaa ei mainittaisikaan. Ranskan viranomaiset ovat suhtautuneet karsaasti laatuluokiteltujen alueiden saman tuottajan isojen tarha-alojen hankintaan, ääriesimerkkinä Burgundi.
 6. Mikä seuraavista viinialueista ei kuulu joukkoon: Canterbury, Gisborne, Marlboro vai Nelson?

  Tupakkamerkki Marlboro. Tätä muistuttava ja Uuden-Seelannin nimekkäin viinialue olisi kirjoitettu Marlborough.
 

© 2002-2022 JWJ-Nautiskelija Oy. Tietosuojaperiaatteet ja toimituspolitiikka. Tietojen kopioiminen ja julkaiseminen on tekijänoikeuslain mukaisella tavalla kielletty. Viinien hintatiedot ovat hankinta- tai arviointihetken hintoja, eikä niitä päivitetä. Katso Nautiskelijan tilaajaperusteisen viinitietosivuston esittely. Nautiskelijan viinitiedon sivusto hyödyntää evästeitä ja sivustoa selaamalla hyväksyt evästeiden käytön.