ISSN 1458-8439

Juomavisa vko 14/ 2023

Näytä vastaukset 3.4.2023
  1. Mikä seuraavissa Etelä-Afrikan viinialueissa on hierarkiajärjestys suurimmasta pienimpiin: Western Cape, Coastal Region, Stellenbosch ja Swartland?

    Suurimpana on Etelä-Afrikan viinintuotannon kehto Western Cape, seuraavana sen eräs historiallisesti tärkeä ala-alue Coastal Region ja pienimpinä Coastal Regionin ala-alueet Swartland ja Stellenbosch.
  2. Alkon tammikuun erikoiserissä oli myynnissä viinejä kolmesta lajikkeet nimillä Muscaris, Pinotin, Sauvignac. Alko nimittää näitä sitkeiksi lajikkeiksi. Ovatko nämä rypäleet aitoviiniä eli Vitis vinifera -lajikkeita?

    Eivät. Ne ovat moderneja sienitauteja ja äärioloa kestäviä lajikkeita, joissa on hyödynnetty amerikkalaisia lajeja eli ne ovat hybridejä. Nimet ovat luonnollisesti valittu markkinointitarkoituksessa myyviksi ja siten kuluttajia harhaanjohtaviksi. Kaikilla näillä Vitis-lajikkeilla on aktiivisen jalostustyön takia kirjava lajien ja lajikkeiden ”kantakirja”.
  3. Alkon maaliskuun erikoiserissä on tuotteita valmistajilta nimillä Marble, Oslo, Silly ja Wicklow Wolf. Mitä alkoholijuomatyyppiä nämä valmistajat edustavat?

    Olutta. Marble on englantilainen, Wicklow Wolf irlantilainen sekä Silly belgialainen oluttuottaja. Oslon pitäisi assosioitua norjan pääkaupunkiin.
  4. Alkossa on myynnissä italialaiselta valmistajalta nimeltä Cortese tuote nimeltä Aranciata Rossa. Tuote myydään 0,275 litran pullossa ja sen sokeripitoisuus on 110 g/l. Minkälaisesta tuotteesta on kyse?

    Virvoitusjuomasta. Nimi viittaa punaiseen väriin ja siten veriappelsiiniin. Cortese sattuu myös olemaan rypälelajikkeen nimi.
  5. Mikä on suomalaisten tehoaine alkoholin alias etanolin suurin lähde: olut, viinit vai väkevät?

    Olut. THL:n vuoden 2021 tilaston mukaan tilastosuomalaisen 7,6 litran (laskevasta) etanolimäärästä 46,1 prosenttia oli peräisin oluesta ja 12 prosenttia siideristä ja RTD-juomista. Esimerkiksi Kiinassa kolme neljäsosaa alkoholista on peräisin oluesta.
  6. EU:n vuoden 2009 direktiiviin saakka alimman laatutason viinit piti myydä pöytäviininä (ranskaksi vin de table ja vastaava eri maiden virallisilla kielillä). Nykyisin riittää maan ilmoittaminen ilman laatumielikuvaa heikentävää pöytäviininimitystä. Mutta voiko alimman laatutason viineissä nykyisin mainita vuosikerran ja rypälelajikkeen?

    Voi. Uuden maailman kilpailuun vastaaminen tekivät vuosikerran ja lajikkeen ilmoittamisen käytännössä pakolliseksi. Maa-viineissä ei luonnollisesti saa alueesta hiiskua mitään, koska viinien ideana on eri alueiden viinien sekoittaminen ja vähintään korkeamman laatutason viinien valmistussäädöksistä vapautuminen.
 

© 2002-2022 JWJ-Nautiskelija Oy. Tietosuojaperiaatteet ja toimituspolitiikka. Tietojen kopioiminen ja julkaiseminen on tekijänoikeuslain mukaisella tavalla kielletty. Viinien hintatiedot ovat hankinta- tai arviointihetken hintoja, eikä niitä päivitetä. Katso Nautiskelijan tilaajaperusteisen viinitietosivuston esittely. Nautiskelijan viinitiedon sivusto hyödyntää evästeitä ja sivustoa selaamalla hyväksyt evästeiden käytön.