ISSN 1458-8439

Juomavisa vko 12/ 2023

Näytä vastaukset 20.3.2023
  1. Vuonna 2022 Australian viininvienti oli 622,6 milj. litraa eli 6,2 milj. hehtolitraa (hl). Mutta mikä oli näiden viinien keskimääräinen tuottajan saama litrahinta: 2, 4 vai 8 euroa. Australian dollarin nykyinen eurohinta on 65 senttiä, pyöristettynä 2/3 euroa.

    Kaksi euroa eli Australian dollareissa 3,12. Aussien viinin viennin arvoa vuonna 2022 oli 1,9 mrd. Australian dollaria eli 1,24 mrd. euroa. (Lähde: Wine Australia)
  2. Suomi oli määrällä mitattuna vuonna 2022 Australian 14:ksi tärkein vientimarkkina juuri Ruotsia edellä. Mutta tärkeimmät vientimaat laitetaan arvon mukaiseen järjestykseen, niin mitä Suomen sijoitukselle tapahtuu, kun Ruotsi pysyy kummallakin mittarilla sijalla 15?

    Suomen sijoitus tippuu kymmenen pykälää sijalle 25, kun mittarina on arvo. Suomalaiset ovat siis läntistä naapuria huomattavasti kiinnostuneempia edullisista aussiviineistä. (Lähde: Wine Australia)
  3. Etelä-Afrikan väestöstä 80 prosenttia on mustia. Mutta kuinka monta prosenttia mustat omistavat Etelä-Afrikan viinitarhoista: 3, 25 vai 50 prosenttia?

    Vajaat kolme (3) prosenttia.
  4. Mitä eroa on kuuluisan Välimeren loma- ja bailusaaren alkuperälukituksilla Mallorca IGP (Indicacio Geografica Protegida) ja (Vino de la) Tierra de Mallorca? Vihjeenä: kysymyksessä on kompa.

    Sama pöytäviinitasoinen Baleaarien saariston Mallorcan saareen pöytäviinitasoinen alueluokitus. Lyhempi versio on modernia ja nykyisin virallista myyvempää ja helpommin muistettavaa tyyliä.
  5. Kun ihmisen rypäleristeytyksiä markkinoidaan lyhenteellä PIWI, joka tulee saksankielisestä termistä Pilzwiderstandsfähig eli hometaudeille vastuskykyinen. Termillä viitataan kolmeen viininviljelyn homevitsaukseen eli härmään, lehtihomeeseen ja harmaahomeeseen. Kun PIWI-köynnöksellä ilmoitetaan hyvä vastustyky näitä kolme hometta vastaan, niin voiko kyseessä olla puhdas aitoviiniköynnös eli Vitis vinifera?

    Ei. Hyvä vastuskyky näille kolmelle homeella edellyttää muiden kuin vinifiera-lajien risteyttämistä aitoviiniköynnöksen kanssa. Yleensä kyseessä ovat amerikkalaiset lajit. Ongelmaksi tulee kuitenkin hydridi-viiniköynnöksen mahdottomuus tuottaa laatuviinejä, joihin muu kuin aitoviiniköynnös ei pysty. PIWI-hybrideillä tavoitellaan suuri peltotehoa mahdollisimman vähällä torjunta-aineiden käytöllä eli alhaisia viljelykustannuksia.
  6. Eräällä saksalaisella ja Alkossa esiintyvällä tuottajalla (3 Winner) on viinisarja nimeltä Deep Roots eli suomeksi Syvät juuret. Mitä termi tämä kertoo viiniköynnösten iästä?

    Ei mitään. Kyseessä on puhdas markkinointitermi, joka peruskuluttajalla assosioituu helposti vanhoihin eli normaali laadukkaampia viinejä tuottaviini köynnöksiin. Todellisuuden kanssa mielikuva-assosiaatiolla ei siis ole mitään tekemistä. Termillä ei termillä on määriteltyä (juridista) merkitystä.
 

© 2002-2022 JWJ-Nautiskelija Oy. Tietosuojaperiaatteet ja toimituspolitiikka. Tietojen kopioiminen ja julkaiseminen on tekijänoikeuslain mukaisella tavalla kielletty. Viinien hintatiedot ovat hankinta- tai arviointihetken hintoja, eikä niitä päivitetä. Katso Nautiskelijan tilaajaperusteisen viinitietosivuston esittely. Nautiskelijan viinitiedon sivusto hyödyntää evästeitä ja sivustoa selaamalla hyväksyt evästeiden käytön.