ISSN 1458-8439

Juomavisa vko 10/ 2023

Näytä vastaukset 6.3.2023
  1. Miksi luonnonmukaisuutta propagoivat luomuviinien (tai vaihtoehtoisesti orgaanisten viinien) tuottajat arvostavat hybridilajikkeita, joissa eurooppalaisen aitoviiniköynnöksen lajikkeita on risteytetty amerikkalaisten lajien lajikkeiden (eli muun kuin aitoviiniköynnöksen) kanssa?

    Amerikkalaisten lajien lajikkeet kestävät tuhoa aiheuttavia ja laatua heikentäviä hometauteja (härmä, lehtihome ja harmaahome) reilusti aitoviiniköynnöksen lajikkeita paremmin. Lisäksi viljely on halvempaa ja rypäletuotokset suurempia, koska koko köynnös on samaa kasvia. Ongelmaksi tulee viinien laatutaso, koska ainoastaan aitoviiniköynnös (Vitis vinifera) pystyy tuottamaan kehityskelpoisia hienovaraisen sävykkäitä viinejä. Lisäksi amerikkalaisten lajien viinien aromiprofiili on hämmentävän poikkeava verrattuna aitoviiniköynnöksen viineihin. Valtaosa viineistä juodaan kuitenkin mahdollisimman nuorina, joten hybrideille pitäisi olla aito tilaus, etenkin kun viinine hinnan pitäisi olla kilpailukykyisiä.
  2. Kun viineille on annettu nimet Bayede, Thokozani ja Ses’fikile, minkä maalaisia pienen tuotannon viinejä ne ovat? Vihjeenä: kyseistä kieltä puhuu noin 12 miljoonaa ihmistä kyseissä maassa.

    Eteläafrikkalaisia. Ne ovat mustien omistamien viinintuottajien viinejä. Nimet ovat zulujen puhumaa kieltä. Vientimarkkinoille eikä eteläafrikkalaisiin marketteihin näillä viinejä ei ole ollut mahdollisuuksia. Mustien omistajien viinimerkkien määrällinen markkinaosuus Etelä-Afrikassa on alle yksi prosentti ja viennissä vielä tätäkin huomattavasti pienempi (vuonna 2020). Lähde: New York Timesin nytimes.comin 15.2.2023 matkailuartikkeli “Exploring South Africa’s Black Wine Scene”.
  3. Mikä on Australian viinien ylivoimaisesti suosituin alkuperäluokitus? Vihjeenä siellä sijaitsevat Australian suuret keinokastelualueet.

    South Eastern Australia. SEA kattaa New South Walesin sekä South Australian osavaltiot, joilla pääosa kenokastelualueista sijaitsee. Tosin pitää muistaa, että valtaosa Australian viiniköynnöksistä ei selviä ilman täydentävää keinokastelua.
  4. Australian suositummat tummat vientilajikeviinit ovat määrällä mitattuna (vuonna 2022) ensimmäisenä Shiraz ja toisena Cabernet Sauvignon. Suosituin valkoviinin lajike on Chardonnay. Kun nämä kaikki kolme pistetään määrän mukaiseen järjestykseen, niin mikä se on?

    Chardonnay, Shiraz sekä Cabernet Sauvignon. Arvolla mitattuna Chardonnay-viinit ovat kuitenkin vasta sijalla kolme. Chardonnaysta on siis tullut volyymiviinien lajike. (Lähde: Wine Australia)
  5. Mitkä seuraavista rypäleistä ovat vanhempia ja mikä jälkimaku eli lapsi: Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon ja Sauvignon Blanc?

    Cabernet Sauvignonin vanhemmat ovat vaalea Sauvignon Blanc sekä tumma Cabernet Franc.
  6. Miksi alkoholijuomien etanolipitoisuutta ei ilmoiteta paino- vaan tilavuusprosentteina? Vihjeenä: viineissä toinen vaihtoehtoinen mittani menetelmä ei antaisi selvästi harhaanjohtavaa tietoa etanolin määrästä.

    painoprosentteina liian pienen etanolipitoisuuden. Liuennut sokeri ei muuta alkoholijuoman tilavuutta, jolloin etanolipitoisuus tilavuusprosentteina antaa aina saman arvon juoman sokeripitoisuudesta riippumatta. Sen jälkeen on helppo laskea juoman alkoholimäärä painoprosentteina, kun kertoo juoman alkoholimäärän tilavuuden etanolin ominaispainolla 0,79 (vesi on 1).
 

© 2002-2022 JWJ-Nautiskelija Oy. Tietosuojaperiaatteet ja toimituspolitiikka. Tietojen kopioiminen ja julkaiseminen on tekijänoikeuslain mukaisella tavalla kielletty. Viinien hintatiedot ovat hankinta- tai arviointihetken hintoja, eikä niitä päivitetä. Katso Nautiskelijan tilaajaperusteisen viinitietosivuston esittely. Nautiskelijan viinitiedon sivusto hyödyntää evästeitä ja sivustoa selaamalla hyväksyt evästeiden käytön.