ISSN 1458-8439

Juomavisa vko 07/ 2023

Näytä vastaukset 13.2.2023
  1. Mikä Belgian lainsäädäntö vuosina teki vuosina 1919-1936 erittäin väkevistä belgialaisista luostarioluista "perinteisen" belgialaisen oluttyylin, jossa voltteja on helposti kymmenen ja usein ylikin? Luonnollisesti oluet ovat (erittäin) miedosti humaloituja.

    Kahviloissa ja baareissa kiellettiin muun kuin oluen tarjoilu. Asiakkaat kuitenkin halusivat humaltua, joten ratkaisu tuli oluen tehoainepitoisuuden reipas korotus. Toimenpide muistuttaa ajankohdan protestanttisten maiden kieltolakimentaliteettia, kun tehoaine etanolin kulutusta yritettiin rajoittaa kansalaisten hyvinvoinnin nimissä.
  2. Kuinka nykytekniikalla estetään tehokkaasti pulloväärennöksiä, joissa keskeisenä tekijä on etiketti?

    Käytetään muovivetoisiä laminoituja tarraetikettejä, jotka ei eivät liukene veteen kuten aikaisemman vesiliukoisilla liimoilla kiinnitetyt paperietiketit. Tarraetikettejä on käytännössä mahdotonta irrottaa pullosta, ilman että sen huomaa.
  3. Mitkä seuraavista kolmesta lajikkeesta ovat vanhempia ja mikä jälkikasvu eli ihmisen risteyttämä rypäle: Ehfenfelser, Knipperle ja Riesling?

    Ehrenfelser on saksalainen vuoden 1923 risteytys Rieslingin ja Alsacelaisen Knipperlen välillä. Jalostajien epämääräinen dokumentointi päätee myös Ehrenfelserin kohdalla, koska se alun perin markkinoitiin Rieslingin ja Silvanerin risteytyksenä.
  4. Mikä seuraavista Chilen viinialueista ei kuulu joukkoon: Valle del Bio-Bio, Valle de Curico, Valle del Maule vai Valle del Rapel?

    Eteläisimmän viininviljelyalueen Region de Surin Valle de Bio-Bio. Muut ovat Valle Centralin viininalueita.
  5. Espanjassa on kolme maineikasta kotoperäistä vaalea lajiketta: Albariño, Macabeo ja Verdejo; luonnollisesti historiallisesti keskittyen riittävän viileään pohjoisosaan. Albariño yhdistetään Galician Rias Baixas -alkuperämerkintään ja Macabeo alias Viura Riojan valkoviiniin. Mutta mihin alueeseen pitäisi tulla ensiassosiaatio Verdejo-rypäleen kanssa?

    Kastilia-Leonin Ruedaan ja ainakin Kastilia-Leonin lääniin.
  6. Voiko perinteisistä kolmesta (Katalonian) cavalajikkeesta valmistettua kuohuviiniä kutsua ranskankielisellä termillä blanc de blancs?

    Voi, vaikka termiä käytetään harvoin. Kaikki kolme perinteistä cavarypälettä: Parellada, Macabeo ja Xarello ovat vaaleita.
 

© 2002-2022 JWJ-Nautiskelija Oy. Tietosuojaperiaatteet ja toimituspolitiikka. Tietojen kopioiminen ja julkaiseminen on tekijänoikeuslain mukaisella tavalla kielletty. Viinien hintatiedot ovat hankinta- tai arviointihetken hintoja, eikä niitä päivitetä. Katso Nautiskelijan tilaajaperusteisen viinitietosivuston esittely. Nautiskelijan viinitiedon sivusto hyödyntää evästeitä ja sivustoa selaamalla hyväksyt evästeiden käytön.