ISSN 1458-8439

Juomavisa vko 05/ 2023

Näytä vastaukset 30.1.2023
  1. 1,411 miljardin asukkaan (imeväiset mukaan luettuna) Kiinasta puhutaan absoluuttisilla luvuilla monesti suurena viininkulutusmaana. Kuinka monen kiinalaisen arvioidaan näppituntutumalla ostavan säännöllisesti viiniä omalla rahalla omaan käyttöön: 50 miljoonan, 150 miljoonan vai 300 miljoonaan?

    50 miljoonan, joka on n. 3,5 prosenttia maan koko populasta. Kiinassa nämä kuluttajat ovat keskiluokkaisia tai rikkaita. Tiedon lähteenä on Helsingin Sanomien nettisivujen hs.fi 14.1.2023 artikkeli Viiniä kiinalaisittain.
  2. Alkon tammikuun erikoiserissä tuli myyntiin 25 euron hintainen valkoviini nimeltä Peter Skoff Morillon Gamlitz Südsteiermark 2021. Viinin tavarantoimittajaksi on ilmoitettu Ivino KG eli Suomen maahantuoja on Alko. Viinin rypäleiksi Alko ilmoittaa Chardonnayn sekä Morillonin. Mikä on viinin lajike?

    Kansainvälinen Chardonnay, josta Itävallan Steiermarkissa käytetään nimeä Morillon. Viinin on siis yhden rypäleen lajikeviini.
  3. Alkon tammikuun erikoiserissä tuli myyntiin väkevä juoma nimeltä Massenez Poire Williams Prisonniere kuudenkympin hintaan. Mitä Prisonniere eli vangittu kertoo pullosta löytyvän?

    Pullon on vangittu kokonainen Williams-päärynä. Poire taas kertoo kyseessä olevan (kirkkaan) päärynäviinan.
  4. Alkon tilausvalikoimassa on myynnissä kympillä litran tetrassa punaviini, jonka rypäleet ovat Lambrusco, Montepulciano, Negroamaro, Merlot ja Sangiovese. Minkä näin kirjava rypälecocktail paljastaa viinin alkuperämaaksi?

    Italian.
  5. Missä päin Chileä sijaitsevat kolme viinialuetta: Valle del Itata, Valle del Bio-Bio ja Valle del Malleco; ja mikä on niiden yläalue?

    Etelässä Patagonian lähettyvillä Chilen viininviljelyn etelärajalla. Näiden alueiden yläalue on nimeltään Region Viticola del Sur.
  6. Mikä viiniviljelyyn yläalue yhdistää alueita: Valle de Aconcagua, Valle Casablanca, Valle de Leyda sekä San Juan?

    Region de Aconcagua, lyhennettynä Aconcagua. Yläalue on siis nimetty ala-alueen mukaan. Chilen rajan toisella puolella Argentiinassa on myös San Juan niminen viinialue. Chilen San Juan on Valle de Leydan ala-alue, joka puolestaan on Valle de San Antonion ala-alue.
 

© 2002-2022 JWJ-Nautiskelija Oy. Tietosuojaperiaatteet ja toimituspolitiikka. Tietojen kopioiminen ja julkaiseminen on tekijänoikeuslain mukaisella tavalla kielletty. Viinien hintatiedot ovat hankinta- tai arviointihetken hintoja, eikä niitä päivitetä. Katso Nautiskelijan tilaajaperusteisen viinitietosivuston esittely. Nautiskelijan viinitiedon sivusto hyödyntää evästeitä ja sivustoa selaamalla hyväksyt evästeiden käytön.