ISSN 1458-8439

Juomavisa vko 03/ 2023

Näytä vastaukset 16.1.2023
  1. Portugalilainen valmistaja Santos Lima (Quinta do Conde) on nimennyt Lisboan alueen viinejä rypälelajikkeiden (uva) määrän perusteella. Alkon vakiovalikoiman punaviinivaihtoehdot ovat 2u duas uvas sekä 4u quatro uvas, mutta kuinka rypälelajiketta Alko ilmoittaa kyseisissä viineissä olevan? Vihjeenä: rypäleiden lukumäärä ei ole nimen ilmoittama määrä.

    Kahden lajikkeen (2u) viinissä 4 kpl sekä neljän lajikkeen (4u) 3 kpl (sic).
  2. Maailmansotien välisenä aikana Ranskassa aloiteltiin luomaan laatuviineille AOC-alkuperämerkintöjä, joissa ensin täytyi luonnollisesti määrittää hyväksyt viljelyalueet. Toisen maailman luokittelutahti kiihtyi ja EU:n myötä levisi kiihtyvästi muihin maihin. Kuinka 1800-luvulla ja 1900-alussa saatiin markkinoille tarvittaessa kysynnän mukaisia määriä asiakkaisen haluamia viinejä, kuten esimerkkinä vaikka Burgundin Pommardin viiniä, ja samalla saatiin pidettyä viinien potkua yllä?

    Viinejä terästettiin muiden alueiden viineille. Rhone oli suosittu täydentäjä sekä burgundereille että porvoolaisille, etenkin surkeina vuosina.
  3. Kun sinulla on valittava neljä australialaista eri alkuperäluokituksen viini: Barossa, Limestone Coast, South Eastern Australia ja Yarra Valley, niin mikä on peräisin Victorian osavaltiosta?

    Yarra Valleyn viini.
  4. Alkossa on parin viime vuoden aikana ilmestynyt eräältä Saksan Rheingaun luomuun panostaneelta tuottajalta suhteellisen laaja kirjo viinejä. Mikä on tämän kyseisen tuottajan nimen oikea kirjoitusasu (osassa nimet kirjoitetaan ilman väliviivaa, mutta tässä kohdassa sillä ei ole merkitystä): Convers-Kräuter, Conversion-Krauter vai Corvers-Kauter?

    Viimeinen eli Convers-Kauter. Nautiskelija oli ei ole vakuuttunut tuottajan ammattitaidosta, mutta kun nykyisin painattaa etikettiin EU:n luomusertifikaatin, niin viininvalmistuksen osaamisella on kuluttajille marginaalinen merkitys – ainakin Nautiskelijan käsityksen mukaan.
  5. Kun aikaisemmin, etenkin ranskalainen, tuottaja myi viininsä paikallisen alkuperämerkinnän (AOC) mukaisella nimellä, mikä on nykyisin yleistyvä alkuperäluokitus, etenkin jos tuottajalla on jonkinlaista kulttimainetta? Tätä helpotti vuoden 2009 uusi EU:n viinidirektiivi, jossa pöytäviinien säädöksiä väljennettiin.

    Vin de France eli vanhan luokituksen mukainen pöytäviini (Vin de Table). Luonnollisesti uudistetussa pöytäviiniluokituksessa ei saa edelleenkään mainita viljelyaluetta, mutta tärkeän vuosikerran saa viinin iän paljastamiseksi. Tuottajalle tämä on unelmakeino tuotannon kasvattamiseksi, kun viini kuitenkin lehtikirjoittelussa ja helposti vähittäismyynnissä markkinoidaan vanhan alkuperämerkinnän mukaisena ja samalla siihen se vapaasti lisätä viiniä halvemmilta viljelyalueita tai tarhojen tuotantoa voi vapaasti lisätä. Tässä on siis kysymys puhtaasti markkinoinnista. Nimeä kantamattomalle tai uudelle tuottajalla tämä pöytäviiniin liittyvä markkinointitemppu on käytännössä mahdoton.
  6. Mikä on mittayksikkö, kun alkoholijuomissa ilmoitetaan happo- ja sokeripitoisuus?

    Grammoja litraa kohden eli lyhennettynä g/l. Hapot ilmoitetaan oletusarvoisesti viinihapoksi muutettuna, mutta on ollut myös yleistä ilmoittaa happopitoisuus alhaisempia lukemia antavana rikkihappona.
 

© 2002-2022 JWJ-Nautiskelija Oy. Tietosuojaperiaatteet ja toimituspolitiikka. Tietojen kopioiminen ja julkaiseminen on tekijänoikeuslain mukaisella tavalla kielletty. Viinien hintatiedot ovat hankinta- tai arviointihetken hintoja, eikä niitä päivitetä. Katso Nautiskelijan tilaajaperusteisen viinitietosivuston esittely. Nautiskelijan viinitiedon sivusto hyödyntää evästeitä ja sivustoa selaamalla hyväksyt evästeiden käytön.