ISSN 1458-8439

Juomavisa vko 51/ 2022

Näytä vastaukset 19.12.2022
  1. Minkä suuren eron viinin tammikäsittelyssä paljastaa ranskalaisperäinen vertauskuvallinen sanonta: panna puu viiniin tai panna viini puuhun? Sanonnassa puulla tarkoitetaan oletusarvoisesti tammea.

    Kun viinin pannaan puuhun, niin se tarkoittaa, että viini pannaan tammitynnyriin. Kun puuta pannaan viinin, niin aikaisemmin viinisäiliössä liuotettiin tammilastuja, mutta nykyisin menetelmä on liian kallis, joten nykyisin viiniin pannaan tammiuutetta. Kannattaa ehdottomasti muistaa, että nämä kaksi menetelmää eivät ole toisensa poissulkevia, vaan nykyisin käytetään yhä useammin kumpaakin menetelmää yksittäisen viinin tuotannossa.
  2. Kun sinun edessäni on saksan Moselin viini käytännössä kuivalla maulla (sokeria alle 10 g/l) eri rypäleistä valmistettuna ja voltteja viinissä 12, niin onko rypäleistä saatava sokeri ja siten käymisen tuottama etanoli riittänyt kyseiseen 12 tilavuusprosentin etanolipitoisuuteen saakka?

    Kaiken todennäköisyyden mukaan EI. Viileässä Saksassa chaptalisointi on kohtuuhintaisissa viineissä oletusarvoisesti elinehto.
  3. Toscanassa on italialaisten arvostamana valkoviinin DOCG-alkuperämerkintä Vernacchia di San Gimignano. Kysymys kuitenkin kuuluu voiko San Gimignanon DOC-nimellä tuottaa muita valkoviinejä sekä etenkin punaviinejä?

    Voi, mutta ne ovat puhtaita kuriositeetteja. San Gimignanon tuotannosta 97 prosenttia on Vernacchiaa, joten muut vaihtoehdot ovat erittäin harvinaisia, vaikka niitä onkin saanut tuottaa vuodesta 1996 lähtien San Gimignano DOC -merkinnällä.
  4. Käsitykset viinin ja ruokien yhteensopivuudesta muuttuvat. Vielä viime vuosituhannella perinteiseen suomalaiseen joulupöytään, kun sen oletettiin koostuvan kinkusta, useista imelistä laatikoista, suolatuista ja etikkaisista kaloista, sillisalaatista sekä lisäksi lisukkeina sinapista ja etikkaisista kastikkeista, ei suositeltu viiniä, laatuviinistä puhumattakaan. Etanolipitoisista juomista suositeltiin pääasiassa olutta ja aikaisemmin myös kirkasta viinaa. Mutta mikä on vallitseva trendi kolmannen vuosituhannen kolmannella vuosikymmenellä ruoan ja viinin sovittamisessa joulupöytään? Kannattaa muistaa, että sekä viinit että joulupöytä on kokenut suuria muutoksia.

    Nykyisin voi viinin sovittamista suomalaiseen pöytään sanoa, hirmuhallitsija Mao Zedongia lainaten, että annetaan kaikkien kukkien kukkia. Tämä tarkoittaa nykyisin, kun viini on arkipäiväistynyt, että omat mieltymykset ratkaisevat, eikä myöskään laatuviinejä kammoksuta, etenkin kun yhteensovittamisessa suositaan erilaisuusperiaatetta eikä aikaisemmin arvostettua ja viinien hintaa reilusti nostavaa samankaltaisuusperiaatetta.
  5. Jos päätät vaikka joulun kunniaksi nauttia jotakin seuraavista tisletavaramerkeistä: 1000 Lakes Willow, Arctic Blue, Helsinki Night ja Tenu, niin minkä nykyisin muodikkaaksi nousseen tisleen ystävä todennäköisesti olet?

    Ginin, jota voi pitää maustettuna viinana. Merkit ovat suomalaisia. Joulun 2022 alla Alkon hinnastosta löytyi 77 suomalaista ginimerkkiä kaikkiaan 222:sta. Suomalaisten yli kolmanneksen merkkiosuutta voi pitää kunnioitettavana saavutuksena, joka tuskin on kuitenkaan pysyvä ilmiö.
  6. 6. Eri talouslehdet pitävät enemmän tai vähemmän keinotekoisia juorulistoja maailman rikkaimmista henkilöistä. Syksyllä rikkain oli vielä SpaceX:stä, Teslasta ja viimeisimpänä pikaviestipalvelu Twitteristä tunnettu Elon Musk. Hän menetti kuitenkin joulukuussa paikkansa ranskalaiselle Bernard Arnault:lle. Bernard Arnault’n rikkauden lähteenä ei ole moderni tekniikka vaan hinnakkaiden tuotteiden markkinointiosaaminen. Mikä yhtiö on hänen vaurautensa päälähde, jonka tuotoksista myös monet alkoholijuomien ystävät ovat nauttineet?

    Muotijätti LVMH eli Moët Hennessy Louis Vuitton.
 

© 2002-2022 JWJ-Nautiskelija Oy. Tietosuojaperiaatteet ja toimituspolitiikka. Tietojen kopioiminen ja julkaiseminen on tekijänoikeuslain mukaisella tavalla kielletty. Viinien hintatiedot ovat hankinta- tai arviointihetken hintoja, eikä niitä päivitetä. Katso Nautiskelijan tilaajaperusteisen viinitietosivuston esittely. Nautiskelijan viinitiedon sivusto hyödyntää evästeitä ja sivustoa selaamalla hyväksyt evästeiden käytön.