ISSN 1458-8439

Juomavisa vko 43/ 2022

Näytä vastaukset 24.10.2022
  1. Mikä juomaan liittyy nyt jenkeissä himoittu titteli cicerone ja korkeimpana tittelinä master cicerone? Italialaisperäinen sana cicerone tarkoittaa (matka)opasta, joten siitä ei voi päätellä minkä juoman kanssa ollaan tekemisissä.

    Oluisiin ja tarkemmin pienpanimo-oluihin. Englantilaisittain termi on craft beer. Cicerone eli englanniksi beer sommelier siis opastaa oluiden hienouksien löytämisessä sekä oluiden ja ruoan yhteensovittamisessa. Snobismi on siis valtaamassa myös olutbisnestä − ainakin Nautiskelijan käsityksen mukaan.
  2. Kun edullisen espanjalaisen valkoviinin rypäleiksi on ilmoitettu Airen ja Verdejo, mistä Espanjan läänistä viinin on käytännössä pakko olla peräisin?

    Kastilia-La Manchasta. Nykyisin tältä suurelta alueelta voidaan tuottaa myös laatuviiniä La Manchan DO-alkuperämerkinnällä. Airen oli vielä vuosituhannen vaihteessa Espanjan ja maailman viljellyin rypäle. Rypälettä viljellään käytännössä vain kuuman Keskiylängön aavikko-oloissa. Tätä espanjalaisten tisleisen päärypälettä käytetään nykyisin mahdollisimman halpoihin ja hapokkaisiin viineihin.
  3. Mikä seuraavista (Alkossa esiintyvistä) tuottajista yhdistetään Koillis-Espanjan Aragoniaan: Aalto, Enate, Miguel Torres vai Valduero?

    Enate. Aalto ja Valduero yhdistetään Ribera del Dueroon eli Kastilia-Leoniin.
  4. Mitä seuraavista tuottajista EI yhdistetä Pohjois-Espanjan Navarraan: Julian Chivite, Piedemonte, Señorío de Sarria vai Vega-Sicilia?

    Ribera del Dueron kuuluisinta tuottajaa ja kalleimpia viinejä myyvää Vega-Siciliaa.
  5. Minkälaista valmistusmenetelmää viineissä tarkoittaa ranskankielinen termi sous-voile? Vihjeenä Juran Keltainen viini lienee kuuluisin ranskalainen tämän menetelmän edustaja.

    Viiniä on kypsennetty hiivaketon (tai hiivakalvon) hapelta suojassa. Hiiva ja sen tuotoksen muuttavat siis viinin olemusta. Maineikkain tämän menetelmän edustaja lienee florin alla kypsennetty fino-sherry. Sanatarkasti voile-sana tarkoittaa purjetta.
  6. Nykyisin Etelä-Rhonessa voidaan Rasteau AOP-alkuperämerkinnällä tuottaa kuivia punaviinejä, tarkemmin vuosikerrasta 2009 lähtien. Mutta mikä on ollut Rasteau-alkuperämerkinnän alkuperäinen viinityyppi?

    Väkevöidyt makeat viinit, ranskalaisittain VDN (Vin Doux Naturel), perinteisellä kolmella värikirjolla: vaalea, rosee ja tumma. Aikaisemmin alueen kuivien punkkujen alkuperäluokitus oli Rasteau Cotes du Rhone Villages.
 

© 2002-2022 JWJ-Nautiskelija Oy. Tietosuojaperiaatteet ja toimituspolitiikka. Tietojen kopioiminen ja julkaiseminen on tekijänoikeuslain mukaisella tavalla kielletty. Viinien hintatiedot ovat hankinta- tai arviointihetken hintoja, eikä niitä päivitetä. Katso Nautiskelijan tilaajaperusteisen viinitietosivuston esittely. Nautiskelijan viinitiedon sivusto hyödyntää evästeitä ja sivustoa selaamalla hyväksyt evästeiden käytön.