ISSN 1458-8439

Juomavisa vko 35/ 2022

Näytä vastaukset 29.8.2022
 1. Euroopan kolme suurinta tuottajamaata tuottivat vuonna 2020 reilun puolet (50,8 %) globaalista viinintuotannosta. Kun lisää maita otetaan mukaan, vaikka 10 kappaletta, niin kuinka monta Euroopan maata on mukana silloin globaalilla listalla?

  Neljä (4). Saksa on listalla sijalla 10 kolmen kärjen Italian, Ranskan ja Espanjan lisäksi.
 2. Mitä seuraavista lajikkeista ei yhdistetä kuumaan Etelä-Italiaan Aglianico, Corvina, Nero d'Avola vai Primitivo?

  Veneton ja etenkin Valpolicellan Corvina-lajike.
 3. Mikä seuraavista lajikkeista on viiniköynnös: Bronner, Loral, Talus vai Nelson Sauvin?

  Bronner. Muut ovat humalalajikkeita. Bronner on viileän ilmaston kuriositeetti eikä se ole puhdas aitoviiniköynnös (Vitis vinifera). Se on siis hybridilajike.
 4. Kuinka moni seuraavista lajikkeista on viiniköynnös: Antonovka, Cripps Pink alias Pink Lady, Lobo, vai Raike?

  Nolla eli ei yhtään. Kaikki ovat omenalajikkeita ja tarkemmin tarhaomenalajikkeita (Malus domestica).
 5. Millä seuraavista Portugalin alkuperämerkintä-alueista viinissä ei saa käyttää Cabernet Sauvignonia ja/tai Syrah eikä yleensä muitakaan kansainvälisiä lajikkeita: Alentejo, Bairrada, Dão vai Douro?

  Perinteitä arvostavassa ja Globaalisti erittäin tunnetussa Dourossa alias väkevien viinien suhteen Portossa. Muualla taivutaan lisääntyvästi markkinoiden tarpeisiin perinteistä tinkien.
 6. Jos arvostat punkkuissa poikkeuksellisen kestävää ja katkeroainemaisen siemenmäisen voimakasta sekä kukkamaisen yrttimäistä ja maanläheistä jälkimakua, mikä seuraavista on tämän perusteella viinien suosikkirypäleesi: Cabernet Merlot Cabernet Sauvignon, Petit Verdot vai Syrah?

  Petit Verdot. Viileän rajamailla olevassa ilmastossa, kuten Porvoossa, rypäleestä ei tosin käytännössä pysty valmistamaan lajikeviinejä viinien hedelmäisyyden säilyttämiseksi ja liialliselta karvaalta supistavuudelta suojaamiseksi.
 

© 2002-2022 JWJ-Nautiskelija Oy. Tietosuojaperiaatteet ja toimituspolitiikka. Tietojen kopioiminen ja julkaiseminen on tekijänoikeuslain mukaisella tavalla kielletty. Viinien hintatiedot ovat hankinta- tai arviointihetken hintoja, eikä niitä päivitetä. Katso Nautiskelijan tilaajaperusteisen viinitietosivuston esittely. Nautiskelijan viinitiedon sivusto hyödyntää evästeitä ja sivustoa selaamalla hyväksyt evästeiden käytön.