ISSN 1458-8439

Juomavisa vko 33/ 2022

Näytä vastaukset 15.8.2022
 1. Vuoden 2022 heinäkuussa Tilastokeskuksen mittaama elintarvikkeiden keskimääräinen nimellinen vuosihinnannousu oli 12 prosenttia, mutta kuinka viinien ja oluiden hinnannousu suhtautuu keskimääräiseen elintarvikkeiden hinnannousuun viisiportaisella asteikolla: reilusti enemmän, enemmän, suunnilleen yhtä paljon, vähemmän vai reilusti vähemmän?

  Reilusti vähemmän eli mietojen alkoholijuomien reaalihinnat ovat (vielä) laskeneet reilusti. Viinien hintojen nimellinen vuosinousu oli heinäkuussa 2,3 % ja oluiden vain 1,15 %. Lonkeroiden hintojen nimellinen vuosinousu oli 1,35 %, mietojen oluiden 2,12 %, lager-oluiden 0,97 % sekä luokan olut kohdalla 1,15 %. Rypäleviinien hintojen vuosinousu oli 2,58 %, hedelmä- ja marjaviinien 2,28 % ja väkevien viinien 4,76 % sekä nimekkeen viinit-kohdalla 2,3 %.
 2. Pohjois-Italian Trentinon eräs osuuskunta, vanhalta nimeltään Mezzacorona ja uudesta nimeltään Nosio, on myynyt pitkään Alkossa Gewürztraminer tai italialaisittain Traminer Aromatico -viiniä nykyhintaan 13,5 euroa. Kysymyksenä kuuluu kumman kielinen rypäleen mainintaan nykyisin 2020-luvulla viinin etiketissä? Hinnasta huolimatta viinissä tähdätään volyymeihin.

  Kansainvälinen Gewürztraminer ja vielä kun ollaan myös saksaa puhuvalla alueella, niin rypäleen nimessä on saksalainen y-kirjain.
 3. Maailman 15 suurinta viinintuottajamaata tuottivat vuonna 2020 89,2 prosenttia maailman 26 miljardin litran viinituotannosta. Lopuille viinintuottajamaata tuottivat yhteensä 2,8. miljardia litraa viiniä. Kuinka moni suurimmista tuottajista sijaitsi Euroopassa ja vastaavasti Etelä-Amerikassa?

  Euroopassa sijaitsi kahdeksan (8) maata, kun Venäjä lasketaan Eurooppaan kuuluvaksi. Etelä-Amerikkaa edustivat kaksi tuottajaa eli suomalaisille tutut Argentiina ja Chile. Afrikassa oli yksi tuottaja samoin kuin Aasiassa (Kiina) ja Pohjois-Amerikassa (Yhdysvallat) sekä loput kaksi muuta olivat Australian ja Oseanian maanosan Australia ja Uusi-Seelanti.
 4. Mikä seuraavista Piemonten Langhen maakunnan alkuperämerkinnöistä ei ole virallisen korkeimman laatuluokituksen mukainen DOCG: Asti, Barbaresco, Barolo vai Langhe?

  Luonnollisesti koko maakunnan kattava Langhe DOC.
 5. Etelä-Italiassa on kolme lääniä: Apulia, Campania ja Sisilia. Mikä seuraavista kolmesta tummasta lajikkeesta yhdistyy tyypillisenä kuhunkin lääniin: Aglianico, Nero d'Avola ja Primitivo?

  Aglianico Campaniaan, Nero d'Avola Sisiliaan ja Primitivo alias Zinfandel Apuliaan.
 6. Ranskassa suurten viinimerkkien ja pienempien alueiden saman viinin kaupallisesti riittävän suurista tuotantomääristä vastaavat negociantit. Suomeksi nimi on vaikea kääntää, mutta toimivimmat käännökset ovat tukkumyyjä, kaupallistaja tai sekoittaja ja myös yksinkertaisesti suurtuottaja (kun ranskalainen kielisnobismi unohdetaan). Negociant-tuottaja ostaa viiniin käytetyt rypäleet tai valmiiksi puristetun rypälemehun sekä mahdollisesti myös valmiiksi kypsytetyn viinin sekä sekoittaa ne halutuksi lopputuotteeksi. Mutta voiko negociantilla olla omaa viinintuotantoa omista raaka-aineista lähtien?

  Voi. Monesti, etenkin pientuottajavaltaisessa Burgundissa, suurtuottaja ilmoittaa omien viiniensä kohdalla, että ne ovat domaine-viinejä (negociant-viinien vastakohtana). Pakollista tämä ei ole. Negociant-nimitystä voi pitää snobistisena ilmaisuna, etenkin suomen kielellä.
 

© 2002-2022 JWJ-Nautiskelija Oy. Tietosuojaperiaatteet ja toimituspolitiikka. Tietojen kopioiminen ja julkaiseminen on tekijänoikeuslain mukaisella tavalla kielletty. Viinien hintatiedot ovat hankinta- tai arviointihetken hintoja, eikä niitä päivitetä. Katso Nautiskelijan tilaajaperusteisen viinitietosivuston esittely. Nautiskelijan viinitiedon sivusto hyödyntää evästeitä ja sivustoa selaamalla hyväksyt evästeiden käytön.