ISSN 1458-8439

Juomavisa vko 27/ 2022

Näytä vastaukset 4.7.2022
 1. 1. Mikä on Kalifornian San Franciscon (ja myös muun Kalifornian) eliitin suosittu vapaa-ajan ja juhlintapaikka suomalaisittain hulppeina ”kesämökkeineen”? Vihjeenä: muista rannikon lähettyvillä sijaitseva maailmankuulu meren viilentämä ja huippukallis viininalue.

  Napa Valley.
 2. Mihin saksalaiseen viinialueeseen liittyvät kunnat, jotka välillä esiintyvät myös palstaviineissä: Eltville, Hattenheim, Rüdesheim ja Winkel?

  Rheingaun viinialueeseen.
 3. Mikä kolme maata tuottivat vuonna 2020 hieman yli puolet maailman 26 miljardin litran viinintuotannosta? Vihje: muista EU:n vakiintuneet viinintuotannon jätit.

  Italia (4,9 mrd. litraa), Ranska (4,2 mrd. litraa) ja Espanja (4,1 mrd. litraa).
 4. Miten termi arrope liittyy sherryihin?

  Arrope tarkoittaa, tiivistäen ilmaistuna, keitettyä rypälemehua makeutustarkoitukseen. Termi liittyy läheisesti sherryihin, joista valtaosa on historiallisesti ollut eriasteisesti makeutettuja. Epämuodikkaiden ja edullisen hinnan avulla myytävissä sherryissä rypäleiden kuivattaminen on liian kallista. Lisäksi sherryjen valtarypäle Palomino lisäksi soveltuu huonosti kuivattamiseen. Kyseessä on siis mahdollisimman edullinen tapa tuottaa sherryihin haluttu makeusaste.
 5. Mihin ranskankielinen Xérès-sana (tai pelkistetyn suomalaisesti kirjoitettuna Xeres) liittyy?

  Se on sherryn ranskankielinen nimi.
 6. Monet perinteisten ranskalaisten alueiden ja etenkin Burgundin tuottajat kehuvat vanhojen viiniköynnösten tuottamaa konsentraatiota ja hienovaraista maaperävetoista sävykkyyttä viineissä. Mikä odotusarvoisesti on tuottajien muuttunut mielipide, kun köynnösten elinkaari on päättynyt eli vanhat köynnökset on pitänyt korvata uusilla?

  Köynnösten iällä ei ole enää merkitystä vaan köynnösten kasvuympäristö eli terroir ratkaisee viinin laadun. Terroir ei luonnollisesti muutu uudelleen istutuksessa, mutta köynnösten tuottavuus paranee reilusti. (Tätä väitettä ja sen yleisyyttä ei tieteellisesti pysty todistamaan, mutta arkikielessä ja arkikanssakäymisessä ilmiö on tuttu ja yleinen. Poikkeuksia tähän sääntöön löytyy, tosin yhä harvemmin, kun bisneksen tuottovaatimukset lisääntyvät.)
 

© 2002-2022 JWJ-Nautiskelija Oy. Tietosuojaperiaatteet ja toimituspolitiikka. Tietojen kopioiminen ja julkaiseminen on tekijänoikeuslain mukaisella tavalla kielletty. Viinien hintatiedot ovat hankinta- tai arviointihetken hintoja, eikä niitä päivitetä. Katso Nautiskelijan tilaajaperusteisen viinitietosivuston esittely. Nautiskelijan viinitiedon sivusto hyödyntää evästeitä ja sivustoa selaamalla hyväksyt evästeiden käytön.