ISSN 1458-8439

Juomavisa vko 21/2022

Näytä vastaukset 23.5.2022
  1. Englantilaisen kansainvälisen huutokauppatalo Sothebyn alkoholijuomisen myynti oli vuonna 2021 132 milj. Yhdysvaltain dollaria (euroissa kymmenys vähemmän). Mikä oli kyseisenä vuonna huutokauppojen myydyin Burgundin ja Bordeaux'n tuottaja? Vihjeenä: viinien korkea hinta ja siten kova maine edellyttää suhteessa kilpailijoihin pientä tuotantoa eli harvinaisuutta.

    Sothebyn myydyin burgunderien tuottaja oli Domaine de la Romanee-Conti alias DRC sijalla yksi. Myydyin porvoolainen tuottaja kokonaissijalla viisi (5) oli Chateau Petrus. Välisijalla oli muita Burgundin tuottajia.
  2. Miten dekantointi vaikuttaa viinin mahdollisen korkkivian aistimiseen?

    Periaatteessa ei mitenkään. Kuitenkin monessa tapauksessa se tosin nopeuttaa korkkivian aistimista ja sen tuhoisia vaikutuksia, jos korkkivika ei ole alusta lähtien ilmiselvää.
  3. Historiallisesti Uuden maailman viinit ovat olleet makeita ja myös paikalliset väkevät portviinikopiot olivat suosittuja. Australiassa ja Etelä-Afrikassa paikallisiin käytettiin perinteisiä Douron rypäleitä mutta ei pelkästään niitä. Minkä maineikkaan ranskalaisen viininalueen rypäleet olivat odotusarvoisesti niissä täydentämässä perinteisiä Douron rypäleitä?

    Rhonen tai tarkemmin Etelä-Rhonen tummat rypäleet. Näitä ovat esimerkiksi Syrah, Mourvedre ja Cinsault.
  4. Piemonten historiallisesti merkittävästä rypäleestä Nebbiolon ja Barberan ohella on kolmas mahdollisimman nuorena juotavia ja volyymirypäleisiin verrattua hieman laadukkaampia yleisviinejä tuottava lajike. Mutta kumpi on kyseisen lajikkeen oikea kirjoitusasua: Dolcetto vai Dolchetto?

    Dolcetto, joka lausutaan samalla lailla kuin kirjoitetaan. Dolchetto puolestaan lausuttaisiin dolketto italian kielen kirjoitusasusta poikkeavan perussäännön mukaisesta, jossa ch lausutaan suomalaisittain k-kirjaimena.
  5. Kun Piemonten parhaimmilla tarhoilla haluaa viljellä kansainvälisiä rypäleitä, niin mistä niitä löytyy erittäin kalliiden Langhen tarhojen lisäksi kohtuullisemmalla hinnalla?

    Monferratosta. Monferrato jaetaan tosin kahteen maakuntaan: Alto ja Basso. Alueella sijaitse mm. Asti ja Nizza sekä monien Piemonten paikallisten lajikkeiden arvostetuimmat alkuperämerkinnät.
  6. Kuuluvatko tumma Pinot Noir ja vaalea Chardonnay Porvoon perinteisellä menetelmällä valmistettujen Cremant de Bordeaux'n sallittuihin rypäleisiin?

    Eivät. Sallittuja ovat Porvoon valko- ja punaviinien rypäleet. Vaaleat Porvoon skumpat on siis tehty käytännössä Semillonista ja Sauvignon Blancista.
 

© 2002-2022 JWJ-Nautiskelija Oy. Tietosuojaperiaatteet ja toimituspolitiikka. Tietojen kopioiminen ja julkaiseminen on tekijänoikeuslain mukaisella tavalla kielletty. Viinien hintatiedot ovat hankinta- tai arviointihetken hintoja, eikä niitä päivitetä. Katso Nautiskelijan tilaajaperusteisen viinitietosivuston esittely. Nautiskelijan viinitiedon sivusto hyödyntää evästeitä ja sivustoa selaamalla hyväksyt evästeiden käytön.