ISSN 1458-8439

Juomavisa vko 35/ 2020

Näytä vastaukset 24.8.2020
 1. Mikä seuraavista (Alkossa myynnissä olevista) tislemerkeistä ei kuulu joukkoon: Arctic Blue, Hardy, Old Indian Elephant vai Sorgin?

  Konjakkimerkki Hardy. Muut ovat ginimerkkejä.
 2. Mikä seuraavista tislemerkeistä on konjakki: Baron de Castelneau, Hennessy, Janneau vai Veterano?

  LVMH:n konjakkimerkki Hennessy.
 3. Minkä maalaisia tuottajia ovat Allesverloren, Elgin, Muratie ja Vergelegen?

  Eteläafrikkalaisia.
 4. Mitä eroa on erilaisilla Alsacen Grand Cru tarhojen, kuten: Henst, Sclossberg, Steinert jne. luokituksella suhteessa niiden virallisen AOP alkuperämerkintään?

  Käytännössä ei mitään, koska kaikkien virallinen AOP-merkintä on Alsace Grand Cru. Monesti myyntiluetteloissa ja hinnastoista on nimien yhteydessä virallinen alkuperämerkintä, josta Alsace Grand Cru –merkinnän perusteella ja tai sen puuttumisena tietää, onko kyseessä Grand Cru –tarha vai tuottajan tai kartan nimeämä tarha tai kunta.
 5. . Viime vuodet on uumoiltu, tulisiko Suomesta jälleen 1990-luvun jälkeen uudestaan valkoviinimaa kun tällä vuosituhannella punkut ovat olleet johdossa. Mikä on Alkon kesäkuun ja heinäkuun myyntitilastojen perusteella tilanne eli myyntiinkö Alkossa ja siten myös Suomessa alkuvuonna enemmän puna- vai valkoviinejä?

  Valkoviinejä eli Suomi näyttää olevan uudelleen palaamassa valkoviinikantaan. Alkon myynnin perusteella vuoden 2020 seitsemän ensimmäisen kuukauden aikana punaviinejä myytiin 13,62 milj. litraa ja valkoviinejä 14,51 milj. litraa. Roseeviinien myynti on viime vuoden kasvanut hurjasti, joten roseiden perusteella suomalaisia voi nyt turvallisesti pitää valkoviinikansana.
 6. Mikä seuraavista ei ole aitoviiniköynnöksen (Vitis Vinifera) rypälelajike: Cabernet Franc, Koshu, Nordica vai Uva Rara?

  Suomessakin viihtyvä hybridi Nordica. Koshua pidetään japanilaisena lajikkeena vaikka alun perin se ei voi olla aitoviiniköynnöksenä Japanista, jossa aitoviiniköynnös on modernia tuontitavaraa.
 

© 2002-2020 JWJ-Nautiskelija Oy. Tietosuojaperiaatteet ja toimituspolitiikka. Tietojen kopioiminen ja julkaiseminen on tekijänoikeuslain mukaisella tavalla kielletty. Viinien hintatiedot ovat hankinta- tai arviointihetken hintoja, eikä niitä päivitetä. Katso Nautiskelijan tilaajaperusteisen viinitietosivuston esittely. Nautiskelijan viinitiedon sivusto hyödyntää evästeitä ja sivustoa selaamalla hyväksyt evästeiden käytön.