ISSN 1458-8439

Juomavisa vko 17/ 2020

Näytä vastaukset 20.4.2020
 1. Eri alkoholijuomien kulutusosuuksia mitataan tehoaine etanolin perusteella. Mikä juomatyyppi vastasi lähes puolesta (tarkemmin 47,5 prosentista) suomalaisten alkoholinkulutuksesta vuonna 2019?

  Olut. Oluen ja siiderin yhteenlaskettu kulutusosuus etyylialkoholista oli yli puolet 51,1 prosenttia.
 2. Kummasta tilastosuomalainen sai vuonna 2019 enemmän tehoaine etanolia: väkevistä juomista eli tisleistä vai miedoista viineistä?

  Väkevistä juomista. Tisleiden osuus alkoholinkulutuksesta oli 20,7 prosenttia. Mietojen viinien kulutusosuus oli 19,4 %. Vuodesta 2005 tisleiden etanoliosuus on laskenut tasaisen vaatimattomasti. Vuonna 2005 tisleiden markkinaosuus oli kulutuksesta 28,3 %. Mietojen viinien markkinaosuus tilastoidusta kulutuksesta oli vastaavasti 14,8 %. (Lähde THL Tilastoraportti 06/2020: Alkoholijuomien kulutus vuonna 2019.)
 3. Minkä kolmen juomaryhmän etanolikulutus oli suhteellisesti korkeampi Suomessa vuonna 2019 anniskelussa kuin vähittäismyynnissä: oluet, juomasekoitukset, siiderit, miedot viinit, väkevät viinit vai väkevät juomat eli tisleet?

  Kolmen ensimmäisen eli oluiden, juomasekoitusten ja siidereiden. Ravintoloissa kulutetaan keskimääräistä vähemmän mietoja viinejä ja tisleitä. (Lähde THL Tilastoraportti 06/2020: Alkoholijuomien kulutus vuonna 2019.)
 4. 4. Mikä seuraavista kuohuviinin nimi- ja sisältömerkinnöistä on sallittu Amerikassa:
  Domaine St Michel Methode Champenois Brut Columbia Valley NV vai
  Domaine St Michel Methode Classique Brut Columbia Valley NV?
  Vihjeenä: kysymyksessä on kompa.

  Kumpikin. Yhdysvalloissa saa vapaasti käyttää samppanjamenelmä-ilmausta, kun EU:ssa sitä saa käyttää vain Champagnen alueen kuohuviineistä.
 5. Mikä seuraavista rypäleviinitisle- eli brandymerkeistä ei kuulu joukkoon: Asbach, Kvint, Metaxa vai Remy Martin?

  Konjakkimerkki Remy Martin.
 6. Mihin alueisiin viittaa alkuperämerkintä Fine Champagne?

  Grande Champagne ja Petit Champagnen sekoitteeseen Cognacissa. Vähintään puolet tisleestä pitää olla Fine Champagnessa Grande Champagnen alkuperämerkinnän alueelta.
 

© 2002-2020 JWJ-Nautiskelija Oy. Tietosuojaperiaatteet ja toimituspolitiikka. Tietojen kopioiminen ja julkaiseminen on tekijänoikeuslain mukaisella tavalla kielletty. Viinien hintatiedot ovat hankinta- tai arviointihetken hintoja, eikä niitä päivitetä. Katso Nautiskelijan tilaajaperusteisen viinitietosivuston esittely. Nautiskelijan viinitiedon sivusto hyödyntää evästeitä ja sivustoa selaamalla hyväksyt evästeiden käytön.