ISSN 1458-8439

Juomavisa vko 03/ 2020

Näytä vastaukset 13.1.2020
 1. Quinta do Vesuvio assosioituu helposti historialliseen Vesuviuksen tulivuoreen, jonka purkautumisen seurauksen jäivät historiankirjoihin vuonna 79 Pompejin kaupungin kohdalla. Missä maassa ja lisäkysymyksenä millä alueella sijaitsee Alkon pitkään arvostaman tuottajan tuotemerkki Quinta do Vesuvio?

  Portugalin Douron alueella. Tämän punaviinimerkin omistaa Symington Family Estates, jonka maineikkain merkki on epäilemättä portviini Graham. Quinta eli tila paljastaa alkuperämaaksi Portugalin.
 2. . Mikäli olet Argentiinan Mendozan alueen viinintuottaja ja tavoitteenasi on saada mahdollisimman korkea hinta viineistäsi niin millä seuraavista rypäleistä sinun kannattaa yrittää: Cabernet Sauvignon, Malbec, Merlot vai Petit Verdot?

  Argentiinassa ja etenkin Mendozassa jo valmiiksi arvostetulla Malbec-lajikkeella. Merlot-lajikkeelle alue on liian kuuma. CS – PV:stä puhumattakaan – tuottaa liian vihreitä ja kovia viinejä ilman riittävää sävykkyyttä.
 3. Mikä on muodikkaiksi nousseiden roseesamppanjoiden ja yleensä roseekuohuviinien perustuotantomenelmä pinkin värin tuottamiseksi?

  Vaaleaan perusviiniin lisätään punaviiniä halutun värin syvyyden saamiseksi. EU:ssa tämä menetelmä ei ole sallittu kuplattomien roseiden tuotannossa.
 4. Joseph Perrier –samppanjan perussekoitteen nimi on Cuvee Royale. Mihin englantilaiseen kuningaspariin tässä viitataan? Vihjeenä elävistä ihmisistä ei ole kysymys eikä pariskunnan nimien käytöstä tarvitse maksaa lisenssimaksuja.

  1800-luvun Victoriaan ja Albertiin. Muilla kuin brittiläisen imperiumin edustajilla ei ole kuluttajan silmissä riittäviä viinin laatua parantavia mielleyhtymiä.
 5. Suomalaiset arvostavat chileläisiä viinejä. Mikä merkittävä kustannusetu chileläisillä viinintuottajilla on halvan työvoiman ja helposti keinokastelulla kuumassa ja kuivassa ilmastossa viljeltävien tarhojen lisäksi?

  Chilessä ei ole viinikirvaa. Tämän ansiosta köynnöksen lehvästö ja juuristo ovat samaa kasvia, mikä alentaa reilusti tuotantokustannuksia ja samalla sallii korkeat sadot ja ympättyjä köynnöksiä pidemmän elinkaaren.
 6. Kummalla alueella: Yhdysvaltojen arvojen ja ajattelutavan hallitsemissa Tyynen valtameren ympäristön maissa vai eurooppalaisten arvojen hallitsemassa EU:ssa on korkeampi lajikeviinin ilmoitetun lajikkeen minimipitoisuus?

  EU:ssa. Yhdysvalloissa ilmoitettua lajikeviinin lajiketta pitää olla vähintään 75 % ja EU:ssa 85 %. Paikalliset määräykset voivat olla kovempia. Luonnollisesti suuri ja mahtava Yhdysvallat ei ole suostunut noudattamaan Eurooppaan viemissään viineissä EU:n 85 minimivaatimusta, mutta muut pienemmät Tyynenmeren ympäristön maat ovat suostuneet EU:n minimipitoisuusvaatimukseen.
 

© 2002-2020 JWJ-Nautiskelija Oy. Tietosuojaperiaatteet ja toimituspolitiikka. Tietojen kopioiminen ja julkaiseminen on tekijänoikeuslain mukaisella tavalla kielletty. Viinien hintatiedot ovat hankinta- tai arviointihetken hintoja, eikä niitä päivitetä. Katso Nautiskelijan tilaajaperusteisen viinitietosivuston esittely. Nautiskelijan viinitiedon sivusto hyödyntää evästeitä ja sivustoa selaamalla hyväksyt evästeiden käytön.