ISSN 1458-8439

Juomavisa vko 50/ 2019

Näytä vastaukset 9.12.2019
 1. Laatuviinejä kuvattaessa ‒ huippuviineistä puhumattakaan ‒ sana vihreys on aistinvaraisia ominaisuuksia kuvaava piirre. Vihreä kuvaa raaoiksi jääneitä rypäleitä ja siten suussa aistittavaa supistavaa (tai puhekielessä karvasta) suuntuntumaa. Kuinka korkean, vähintään 14 %, etanolipitoisuuden viiniä (ilman chaptalisointia) voi kuitenkin kuvata vihreäksi eli supistavan suuntuntuman viiniksi?

  Kun köynnös kärsii vesivajeesta, niin sokeripitoisuus nousee rypäleissä mutta rypäleen muut komponentit eli tässä tapauksessa etenkin fenolit lakkaavat kypsymästä. Veden puutteella kuumassa kasvuympäristössä saadaan siis erittäin korkean sokeripitoisuuden rypäleitä mutta rypäleet ovat kuitenkin fysiologisesti jääneet raaoiksi.
 2. Alkon tilausvalikoimasta on noussut vakiovalikoimaan ranskalaisen yhtiön Tussock Jumper-nimisiä eri maista peräisin olevia viinejä, joissa kuvituksena on punaiseen villapaitaan puettuja eläimiä. Eläimet edustavat eri maihin yhdistettäviä stereotypioita. Kun portugalilaisessa punaviinissä eläin on aasi, australialaisessa Shiraz-viinissä koala ja argentiinalaisessa Malbec-viinissä nauta, niin mikä eläin edustaa chileläistä Carmenere-viiniä? Vihjeenä eläin yhdistetään Andien vuoristoon.

  Laama.
 3. Porvoon (Bordeaux) laadukkaimpia punaviinejä tuottavat alueet jaetaan pelkistetysti kahteen osaan: Vasemman rannan Medociin sekä Oikean rannan Libourneen (Libournais). Kummankin alueen viineissä käytetään yleensä Cabernet Francia täydennerypäleenä sivuosaa esittämässä. Kummalla alueella Cabernet Francissa on merkittävämpi sivuosa lopullisissa viineissä?

  Oikean rannan Libournessa. Siellä sen seuralainen on Merlot.
 4. Missä viinissä etiketin erilaiset kukkakuviot ovat muodostuneet tällä vuosituhannella teollisuusstandardiksi?

  Uuden sadon Beaujolais-viineissä eli Beaujolais Nouveaussa. Kukkaisetiketti-idean lanseerasi (nautiskelijan käsityksen mukaan) edellisen vuosisadan puolella Georges Duboeuf.
 5. Zilgaa, joka ei ole aitoviiniköynnös. Muut ovat saksalaisen risteytystehtailun tuloksia. Saksaksi rypäle on Rebe.

  Armanjakki. Makein on yleensä espanjalainen brandy. Konjakin perusreseptiin kuuluu yleensä (vähintään) 10 g/l sokerilisäys. (Tisleiden hapottomuus korostaa alhaisen sokeripitoisuus tuomaa makeutta tai kaupallisella kielenkäytöllä pehmeyttä.)
 

© 2002-2020 JWJ-Nautiskelija Oy. Tietosuojaperiaatteet ja toimituspolitiikka. Tietojen kopioiminen ja julkaiseminen on tekijänoikeuslain mukaisella tavalla kielletty. Viinien hintatiedot ovat hankinta- tai arviointihetken hintoja, eikä niitä päivitetä. Katso Nautiskelijan tilaajaperusteisen viinitietosivuston esittely. Nautiskelijan viinitiedon sivusto hyödyntää evästeitä ja sivustoa selaamalla hyväksyt evästeiden käytön.