ISSN 1458-8439

Juomavisa vko 40/ 2019

Näytä vastaukset 30.9.2019
 1. Kuinka rypälelajikkeet Solaris, Zilga, Summer Sweet ja Supaga liittyvät Suomeen?

  Ne ovat kylmän ilmaston lajikkeita, joita voidaan viljellä myös Suomessa suotuisissa mikroilmastoissa. Luonnollisesti rypäleet eivät ole laatuviinejä tuottamaan kykeneviä aitoviiniköynnöksen lajikkeita.
 2. Kun eteläafrikkalainen Vergelegen-tuottaja antaa kolmen kympin viininsä nimeksi DNA, mitä sekä kertoo rypälelajikkeista tai muista objektiivisista mittareista?

  Ei mitään. Viinipullon (vuosikerta 2013) mukaan DNA tarkoittaa maaperän ja ilmaston yhteisvaikutusta, mistä tulee sitten viinin ainutlaatuisuus. Ranskalainen nimi tälle käsitteelle olisi terroir ja suomeksi kasvuympäristö.
 3. Miksi viinejä ei suositella varastoitavaksi huoneenlämmössä, jos sitä on tarkoitus säilyttää useita vuosia?

  Viini kehittyy liian nopeasti ja saa helposti hapettuneen viinin madeiramaisia ja sherrymäisiä piirteitä. Sopivana varastointilämpötilana pidetään 10 asteen yläpuolen lähettyvillä olevaa vakaata lämpötilaa pidemmässä ja tärinättömässä tilassa. Huoneenlämmössä säilyttäminen luonnollisesti kannattaa, jos haluaa viinin kehittyvän (suhteellisen) nopeasti.
 4. Mikä on Piemonten Asti-viinien rypälelajike?

  Moscato tai ranskalaisittain Muscat à Petit Grains.
 5. Mitä eroa on saksalaisella termillä (ennen tuottajan nimeä) Kellerei ja italialaisella termillä cantina?

  Ei mitään. Termeillä viitataan valmis- ja varastointitilat omistavaan tuottajaan. Tällaisella tuottajalla ei tarvitse olla omaa rypäleenviljelyä.
 6. Mikä seuraavista rypälelajikkeiden lyhenteistä ei ole portugalilainen: CF, TB, TC vai TN?

  Ranskalainen CF alias Cabernet Franc. TB on Tinta Barroca, TC Tinto Cão sekä TN Touriga Nacional.
 

© 2002-2020 JWJ-Nautiskelija Oy. Tietosuojaperiaatteet ja toimituspolitiikka. Tietojen kopioiminen ja julkaiseminen on tekijänoikeuslain mukaisella tavalla kielletty. Viinien hintatiedot ovat hankinta- tai arviointihetken hintoja, eikä niitä päivitetä. Katso Nautiskelijan tilaajaperusteisen viinitietosivuston esittely. Nautiskelijan viinitiedon sivusto hyödyntää evästeitä ja sivustoa selaamalla hyväksyt evästeiden käytön.