ISSN 1458-8439

Juomavisa vko 35/ 2019

Näytä vastaukset 26.8.2019
 1. Miksi Portugali on luonnonkorkkien suurin tuottaja?

  Korkkitammen (Quercus suber) luontainen esiintymisalue on Lounais-Eurooppa ja Luoteis-Afrikka. Portugalilaiset ovat historiallisesti päättäneet hyödyntää tätä tammipuun lajia teollisessa mittakaavassa, myös muussa kuin viinipullonkorkkien valmistuksessa.
 2. Mitä ranskalaisissa etiketeissä tarkoittaa termi: elevé en fut de chene neuf?

  Kypsytetty uusissa (neuf) tammitynnyreissä.
 3. Mitä lajiketta pidetään Frankenin viininviljelyalueen arvostetuimpana? Siellä rypäleen potentiaali realisoituu.

  Sylvaneria alias Silvaneria.
 4. Missä seuraavista Porvoon (Bordeaux) alkuperämerkinnöistä voidaan tuottaa valkoviiniä: Pomerol, Saint-Emilion vai Margaux? Vihjeenä kysymyksessä on kompa.

  Kyseiset AOP-alkuperämerkinnät ovat vain punaviineille. Alueella tuotettujen valkoviinien alkuperämerkintä on pelkkä Bordeaux.
 5. Mikä on de facto –standardiksi muodostunut samppanjan etanolipitoisuus?

  12 %, tosin 12,5 % ei ole enää harvinainen, etenkään lämpimien vuosien vuosikertaviineissä.
 6. Kuinka samppanjoiden ja monien muiden viinien vakiona pidettävä etanolipitoisuus saavutetaan viileinä ja kosteina vuosina?

  Chaptalisoinilla eli lisäämällä sokeria rypälemehuun halutun etanolipitoisuuden saavuttamiseksi. Kuumina vuosina rypäleet joudutaan yleensä keräämään tuleentumattomina eli vihreinä, jotta viinin etanolipitoisuus saadaan pidettyä lähellä tavoitearvoa.
 

© 2002-2020 JWJ-Nautiskelija Oy. Tietosuojaperiaatteet ja toimituspolitiikka. Tietojen kopioiminen ja julkaiseminen on tekijänoikeuslain mukaisella tavalla kielletty. Viinien hintatiedot ovat hankinta- tai arviointihetken hintoja, eikä niitä päivitetä. Katso Nautiskelijan tilaajaperusteisen viinitietosivuston esittely. Nautiskelijan viinitiedon sivusto hyödyntää evästeitä ja sivustoa selaamalla hyväksyt evästeiden käytön.