Tumma CASTELÃO, tai tarkentavan lisämääreen kanssa CASTELÃO FRANCES, on Keski- ja Etelä-Portugalissa laajasti viljelty monikäyttöinen lajike, joka 1900-luvun lopulla menestyi vientimarkkinoilla (J.M. Fonsecan rekisteröidyllä) nimellä PERIQUITA. Köynnös viihtyy hiekkapitoisessa maaperässä, mikä korostaa viinin maanläheisiä ja tupakkamaisia piirteitä. Toisaalta se toimii myös viileämmässä ja hedelmäisemmässä maaperässä. Rypäleestä valmistetut viinit ovat yleensä selvän täyteläisiä ja tanniinisia, joten viini vaatii yleensä pehmentyäkseen ja kukoistaakseen varastointia, johon selvän hedelmäisyyden puolestaan pitäisi hyvin riittää.

Castelão Frances on Iberian niemimaan jälkikasvun suhteen hedelmäisen Cayetana Blancan ja Alfrocheiron jälkeläinen pitkän historian omaavana. Ensimmäinen kirjallinen maininta lajikkeesta on vuodelta 1531. Lajike on Portugalin viljellyin ja laajasti levinnyt. Vuonna 2008 Portugalin lajikkeen tarhat kattoivat 18 550 hehtaaria, jossa oli pienoista laskua ensimmäisellä vuosikymmenellä. Lajike ei ole matkustanut Portugalin ulkopuolella. Modernilla viininviljelyosaamisella sekä modernilla viinimaulla lajikkeelle riittää sekä paikallisia että kansainvälisiä kilpailijoita.

Lajikkeesta valmistetut viinit edustavat perinteistä kuuman ilmanalan viinityyppiä, jossa on helposti karkeatekoisuutta (tyylikkyyden vastakohtana). Köynnös silmikoi aikaisin ja paksukuoriset rypäleet kypsyvät suhteellisen aikaisin. Viljelijöille haasteita tuottavat kuitenkin köynnöksen haastava rypäleiden muodostus (coulure) sekä myös rypäleidenvärinvaihdos (millerandage). Perinteisten homeiden ja tautien kestävyys lajikkeella on puolestaan hyvä. Kuuman ilmanalan rypäleen tyyppisesti viineissä korostuu tavara täyteläisyytenä ja tanniinisena. Vihreyden eliminoiminen nykyisissä nuorena juotavissa viineissä on lajikkeen haaste. Lajike on kuitenkin sopeutunut hyvin Portugalin eri viininviljelyalueiden olosuhteisiin, mikä kertoo myös viinien ominaisuuksien kirjosta.. Volyymiviineissä köynnösten keskinkertainen tuottavuus tuottaa ongelmia. Tosin rypäle sopii kaiken tyyppisten viinien valmistamiseen roseista ja makeista viineistä lähtien.

Viinit ovat olleet säilytyskelpoisia, mutta yleensä kohtuullinen hinta on niiden tärkeä myyntivaltti. Viinien ominaisuudet ovat Portugalin tumman sekoitteen tyylisiä tuhdimmasta päästä. Lajike korostaa pienoisella säilytyksellä (hiekkamaisia) maaperän aromeja, mausteita ja sekahedelmiä sekä pitempään säilytettyjä eläimellisiä aromeja. Hedelmien aromit ovat siemenmäisen ja katkeroainemaisen marjamaisen tyylisiä.

Synonyymejä Bastardo Castico, Bastardo Espanhol, Castelão Frances, Castelão Francês, Castellao Portugues, Castico, João Santarem, João de Santarém, Periquita, Piriquita, Piriquito. Pelkän Castelão-nimen kanssa pitää olla erittäin varovainen, koska Portugalissa muillakin lajikkeilla on Castelão-alkuisia nimiä. Pelkän Castelão-nimen pitäisi tarkoittaa kuitenkin kyseessä olevaa Castelão Frances-lajiketta. Castelão-rypälettä ei saa myöskaan sekoittaa, synonyymien samankaltaisuudesta huolimatta, Bastardon alias Trousseaun kanssa.

Lajikeviinien arviot.
Nykyisin Castelão esiintyy pääasiassa sekoitteissa, joten kannattaa katsoa arviot myös Portugalin tumman sekoitteen viineille ja tarkistaa kuvauksesta onko etelässä suosittua Castelão-rypälettä mukana.

Viinien laatupotentiaali    HYVÄ.

Sivu päivitetty 12.7.2016.