Viinin ominaisuudet
Peruskuluttajille suunnatun kirjallisuuden perusteella viinin ominaisuudet ovat todellisuuden kannalta simppelin markkinointivetoisia. Suomessa on vasta viime vuosina riittävän laajan yleisön keskuuteen muodostunut käsitys, että viinit voivat olla erilaisia ja kuitenkin yhtä ”hyviä”. Puhekielessä, ja ikävän usein viiniarvioissa, viini on edelleen joko ”upeaa”, ”hyvää” tai satunnaisesti ”huonoa”. Nautiskelijan kriitikko on saanut helposti häirikön maineen kysyessään perusteluja näille adjektiiveille. Nautiskelijan (ei-markkinointivetoinen) viiniteoria valaisee viinin olemuksen häkellyttävää moniulotteisuutta. Viinin laatu on kuitenkin henkilökohtaista, joten myös kriitikon toimenkuva pitää selittää, jotta kuluttajana voit kalibroida viinin ominaisuudet ja laadun omiin tarpeisiisi ja mieltymyksiisi. Nautiskelijan arviointi tapahtuu absoluuttisella laatuskaalalla (suositun suhteellisen vastakohtana), joten samat pisteet saaneet viinit ovat yhtä laadukkaita, tosin erilaisia.
Osa sisällöstä näkyy vain Nautiskelijan tilaajille.
Ilman tilausta näkyy korkeintaan neljä (4) kuukautta vanhaa sisältöä, ja tietokirjamainen sisältö - kuten maistelusanasto ja Viini ja ruoka -osio - ei ole käytettävissä.
Tutustu tilauksen etuihin
-
19.6.2004
Arkikielellä ja pelkistetysti ilmaistuna Nautiskelijan laatukäsitys voidaan määrittää voimakkaaksi mauksi tai potkuksi identifioitavilla aromeilla. Viineihin on helppo tuottaa korkea etanolipitoisuus ja uuttaa ”tavaraa”, mutta nautittavan viinin tuottaminen vaatii sekä tuottajan ammattitaitoa että luonnon yhteistoimintaa. Luonnon asettamia rajoitteita voidaan yhä paremmin korjata, mutta huippuviineissä luonnolla on edelleen lopullinen sana.
Täydellinen sisältö näkyy
tilaajille
-
18.6.2004
Nautiskelijan juomakriitikon käsityksen viiniarvioinnista pukee parhaiten sanoiksi voimakasta polemiikkia herättäneen (ja täydellisyyden tavoittelussaan umpikujaan ajautuneen) musiikkikriitikon sekä perfektionistin Seppo Heikinheimon mukailtu kommentti arvostelijan etiikasta. Hänelle tämän antoi toisen laatu- ja monopolilehden, sveitsiläisen Neue Zürcher Zeitungin veteraanimusiikkikriitikko Andreas Briner, joka puolestaan oli Suomessa huippuarvostetun Erik Tawaststjernan vanha...
Täydellinen sisältö näkyy
tilaajille
|