Vaalea DIMIAT tai bulgarialaisittain DIMYAT on erittäin vanha Balkanin lajike ja todennäköisesti peräisin Bulgariasta, jossa lajikkeen sisällä on suurta vaihtelua. Nautiskelija käyttää tästä vaaleasta bulgarialaisesta lajikkeesta helpommin äännettävää romanilaista – ja myös ranskalaista – nimeä Dimiat, joka on helpompi muistaa, kirjoittaa ja ääntää kuin lajikkeen bulgarialainen nimi Dimyat, vaikka kirjoitusasujen ero on minimaalinen. Muuta sanottavaa tästä Balkanin entisen reaalisosialismin leirin työhevosesta ei oikein löydy. Lajike ei kuitenkaan ole ollut tuntematon Balkanin ulkopuolellakaan.

Viimeisimpien geneettisten tutkimusten mukaan Dimiatilla sekä vanhalla läntisen Keski-Euroopan hedelmäisellä lajikkeella nimeltä Gouais Blanc on todennäköisesti vanhempi-jälkikasvusuhde. Dimiatia on hyödynnetty mm. Cabernet Severnyn sekä Misket-ryhmän Misket Varnenskin jalostuksessa. Päinvastoin kuin Bulgarian Misket-ryhmän volyymiviinilajikkeet, on Dimyatin rypäleet ohutkuoria ja siten tautiherkkiä köynnöksen heikolla talvipakkasten kestävyydellä. Dimyat on kuitenkin erittäin satoisa Misket-ryhmän lajikkeiden tapaan. Dimyat on Misketejä hapokkaampi. Viinejä tuotetaan tämän vuoksi ei makeusasteilla ja hyödynnetään laajasti bulgarialaisen kuohuviinin tuotannossa.

Lajikkeen Bulgarian viljelyala oli vuonna 2009 6057 hehtaaria. Lajikkeen viljely on keskittynyt rannikolle. Misket Chervenin jälkeen Dimyat on bulgarian toiseksi viljellyin kotoperäinen vaalea lajike. Monesti suhteellisen hapokkaalla Dimyatilla raikastetaan matalahappoisia Misket-viinejä. Rypäleen toinen merkittävä on Makedonian tasavalta, jossa se on nimellä Smederevka merkittävä vaalea lajike.

Dimyatin kolme bulgarialaista päävariaatiota ovat punaviolettimarjainen Dimyat Cherven, mustarypäleinen Dimyat Cheren sekä tuplakromosomiston omaava ylisuuria rypäleitä ja lehtiä tuottava Dimyat Edar. Vanhalla Itä-Euroopan työhevosella riittää synonyymejä: Ahorntraube, Bekaszölö, Dertonia, Galan, Grobweisser, Misket Slivenski, Rosioara, Semendria, Smederevka, Smederevka Bianca, Szemendriai Feher, Töröklugas, Yapalaki, Zoumiatiko, Zumiatico ja Zumyat. Misket Slivenski ei kuitenkaan saa assosioitua lMisket-ryhmän lajikkeisiin

Viinien laatupotentiaali    TYYDYTTÄVÄ.

Sivu tehty 29.9.2016.