Jo 17591 viiniarviota.
Viinit aistinvaraisesti ja teoreettisesti
Nautiskelijan viinisivustossa on 17 000 ja tasaisesti vuosittain yli 500 uutta kattavaa aistinvaraista viiniarviota käsittäen valtaosan Alkon vakiovalikoiman pulloviineistä sekä edustavan otoksen tilausvalikoiman sekä erikoiserien ja pienerien viineistä. Viinien haku ja kaikki artikkelit ovat tilaajien hyödynnettävissä. Nautiskelijan tilauksen hinta on 38,00 e/vuosi. Lue lisää...
Nautiskelijan viinitiedon edeltävän vuoden 2021 maistelusato on puolen tuhatta. Katso näiden 500:n viinin olemuksen analyysit. Viimeisimmän neljän viinien arviot ja pisteytys ovat kaikkien luettavissa.
Laatutietoisen viininystävän kannattaa - ainakin yleistiedon - vuoksi tarkistaa arviointivuoden pahnanpohjimmaiset. Kohtuullisen hinnan (vuodesta 2021 lähtien enintään 12 euroa) ja riittävän eli tyydyttävän laadun perusteella suositeltavia perusviinejä löytyy myös. Nautiskelijan viinisivustolla vähintään 80 pistettä tarkoittaa laatuviiniä.
Viimeisen reilun kahden vuoden ajalta Nautiskelijan viinitiedon tietokannasta löytyy lähes 200 kuohuviinien analyysia, joista kannatta erikseen katsoa enintään 25 euron hintaisten sekä yli 25 euron kuohuviinien eli valtaosin samppanjoiden olemuksen. Tilaajat voivat poimia mieltymysten, kuten makeuden ja hapokkuuden tai yleensä vaativuuden tai nautittavan kosiskelevuuden perusteella monen muun kriteerin ja ominaisuuden lisäksi, jos pullon sisällön olemus kiinnostaa, ammattilaisen arvioimana.
Kuluvan vuosituhannen toisen vuosikymmen sääkään ei ole ollut entisen veroisen yhteistyöhalukas laatuviinien valmistajien kanssa, tosin vuosikymmenen loppupuolella luonnon yhteistyöhalukkuus osoitti parantumisen merkkejä, mutta kuivuuden ja vetisyyden ääripäät vastaavasti yleistyivät. Viinit ovatkin kiihtyvästi muuttumassa maataloustuotteista tai luonnontuotteista elintarviketeollisuus lisä- ja apuainevetoiseksi teollisuudeksi.
Suomalaiset ovat jälleen ihastuneet välimakeisiiin puna- ja valkoviineihin pitkän "kuivan" kauden jälkeen. Tilaajat voivat katsoa Nautiskelijan edeltävän kahden vuoden aikana arvioimat välimakeat valkoviinit sekä välimakeat punaviinit.
Nautiskelija on maksullinen tilaajaperusteinen viinijulkaisu, mutta viimeisimmät neljän kuukauden arviot ovat kaikkien luettavissa, jotta Nautiskelijan kuvauksiin, terminologiaan ja luokituksiin pystyy tutustumaan monen muun asian ohella.
Katso lisää Nautiskelijan tilaajaperusteisen viinisivuston sisällöstä... . Nautiskelijan monipuolisesta viiniarvioiden tietokannasta voi vaikka tarkistaa viinillisten lahjojen ja valintojen aistinvaraiset ominaisuudet ja laatutason tavarantoimittajista, Alkosta ja markkinointivetoisuudesta riippumattomasti… Nautiskelija viinitieto on kriittisen ja analyyttisen kuluttajan julkaisu.
Nautiskelijan viinitiedon sivusto hyödyntää evästeitä.
|
Ruokailuun sopivan suositeltavan alkoholittoman viinin olemus |
"Kun viinistä poistetaan alkoholi, juoma maistuu sellaisenaan aika ontolta ja ohuelta, kun alkoholin tuoma täyteläisyys katoaa prosessissa. Täyteläisyyden puutetta korvataan alkoholittomissa viineissä useimmiten rypälemehutiivisteellä. Se tuottaa täyteläisyyden tunteen, mutta tekee viinistä makeamman.
Makeutta on myös viikon viinisuosituksessani, McGuigan Zero Chardonnayssa. Jouduin maistelemaan viiniä monta kertaa, ja aluksi oli vaikea hyväksyä viinin puolikuivaa makua. Oma makuni on selkeästi kuivia viinejä suosiva. Makeus on tässä viinissä kuitenkin myös etu, sillä se tuo tuon tärkeän täyteläisyyden elementin viinin makuun. Viini kannattaa ehdottomasti tarjota jääkaappikylmänä, koska lämpimänä makeus puskee liiaksi esille."
|
|
Jouko Mykkänen, lehtori-toimittaja, hs.fin 5.1.2024 artikkelissa "Viinikriitikon valinta: Tämä alkoholiton, edullinen ja maukas valkoviini sopii monen ruoan kylkeen". Myös Alko luokittelee kahdeksan euron hintaisen viinin puolikuivaksi vaikka sokeria 35 g/l. Mykkänen hehkuttaa viini tammimaisen vaniljan tuomaa kermamaisuutta, pyöreyttä ja pehmeyttä. |
Lisää viisauksia >> |
Uusimmat artikkelit:
|
Kaikki suositukset
|
|