ISSN 1458-8439

Kirjallisuussuositukset

Nautiskelijan suosittelemaa juomakirjallisuutta sekä linkkejä kirja-arvioihin. Linkitetyistä kirjoista on Nautiskelijan kriitikon Ismo Järvisen arvio. Nautiskelija ei vastaa kirjojen saatavuudesta. Helpoiten kirjat ovat saatavissa suurista nettikirjakaupoista tai Akateemisesta kirjakaupasta. Osa kirjoista on globaalilla mittapuulla erittäin suppealle kohderyhmälle, myös viineistä kiinnostuneiden keskuudessa. Viineissä asiapitoisen kirjoitetun englannin ymmärtäminen on minimivaatimus. Ruotsin taidoista on hyötyä samanlaisen kulttuuritaustan sekä ruotsalaisten parin sukupolven viinietumatkan ansiosta.


Hakuteoksia

Ron Herbst ja Sharon Tyler Herbst: The New Wine Lover´s Companion . Barron´s. New York 2003. Nidottu 667 sivua. ISBN 0764120034.
Mutkattomaan ja teeskentelemättömään jenkkityyliin tehty tiivis, taskukokoinen tietosanakirja. Hakusanoja riittää ja kirjoittajilla on homma hanskassa. Hyvä teos viininharrastuksen alkutaipaleella sekä myöhempään muistin virkistämiseen. Sisältää vaikeasti saatavaa maailmanlaajuista tilastotietoa 1990-luvulta sekä tuotannosta että kulutuksesta.

Hugh Johnson, Jancis Robinson: Suuri viinikirja . A4-kokoisia sivuja 352. Tammi 2002. ISBN 9513123413. Alkuperäisteos The World Atlas of Wine. Mitchell Beazley 2001.
Todennäköisesti maailman suosituin viinikirja on hakenut uutta otetta Johnsonin manttelinperiltä Jancis Robinsonilta. Kirjan pääpaino on karttoja hyödyntävissä nimissä. sujuvassa tekstissä on myös kirjoittavien syvällisiä näkemyksiä. Hyvä suomenkielinen perusteos taustatietojen tarkistamiseen.

Robinson, Jancis: Oxford Companion to Wine, Second Edition. s. 820. Oxford University Press 1999. ISBN 0-19-866236-X.
Markkinoiden kattavin lähdeteos viineihin ja rypälepohjaisiin alkoholijuomiin. Jokaisen älyllisesti viiniä nauttivan ehdoton vaatimus. Pelkästään tämän kirjan voimalla selviää viinitietämyksessä pitkälle.

Robinson, Jancis: Vines, Grapes and Wines. The Wine Drinker's Guide to Grape Varieties. s. 280. Mitchell Beazley 1986. ISBN 1-85732-999-6
Rypälelajikkeiden "perusraamattu", josta pitäisi löytyä kaikki kuviteltavissa olevat lajikkeiden nimet, joilla on merkitystä. Sisältää laajat selvitykset myös lajikkeiden ominaisuuksista sekä monista taustatekijöistä. Kirjasta on saatavilla jatkuvasti päivittämättömiä uusintapainoksia. Päivitykset ovat Oxford Companionissa, tosin ilman perusteoksen explisiittisiä laatukommentteja.

Systembolaget: Kartbok över vinområden . Stockholm 2004. Sidottuja A4-kokoisia sivuja 128. ISBN 9187406209. Redaktör Jens Lindberg.
Ruotsin viinamonopoli Systembolaget on uudistanut Karttakirjansa vuonna 2004. Vaikka nimi on Karttakirja on siinä myös laajasti taustatietoa rypäleistä ja viljelystä sekä myös Systembolagetin myynnin kehityksestä maittain ja/tai alueittain, joita voi käyttää approksimaatioina Suomen tilanteesta. Maakohtaiset kartat ovat analyyttisiä ja alueet hierarkkisesti jaoteltuja eli ehdotonta huippua. Faktaperusteinen ote on koko ajan läsnä. Toisaalta laatuarviot puuttuvat ja tekstissä keskitytään mitattavien tulosten kuvailuun. Sisällöltään julkaisu muistuttaa Johnsonin ja Robinsonin Suurta viinikirjaa, tosin kirjan kartat ovat vain makrotasolla.

Harrastajan teoksia

Merja Lahdenkauppi & Antti Rinta-Huumo: S’il vous plait Juomavalintoja ravintolassa . WSOY Porvoo 2004. ISBN 9510264075. Nidottuja sivuja 245. Juoma-asiat voidaan esittää monella tapaa ja ainakin kirjan perusteella tarkoituksena on sisäistää alkoholin bisnesnäkökulma, minkä takia yhteiskunta ravintolakoulutusta kustantaakin. Kirja ei tarjoa eturivin tietoutta ja juomakirjojen tyyliin lukija vastaa soveltamiensa tietojen oikeellisuudesta, mutta alkeet ovat hanskassa, etenkin volyymipainotteisissa viineissä. Väkevissä ja oluissa markkinoinnin painoarvo on merkittävä. Ruoan ja viinin yhdistämisen periaatteet tiiviitä ja erittäin ansiokkaita. Ammattikoulun oppikirjan yleistystaso on välillä harrastajalle ja ravintola-asiakkaalle ongelmallinen.

Tom Stevenson: Chriestie´s World Encyclopedia of Champagne & Sparkling Wine . Revised and Updated Edition. Absolute Press 2003. A4-kokoisia sidottuja sivuja 352.
Tom Stevenson on anglosaksisen maailman samppanjaguru eikä hänellä itselläänkään ole gurun asemasta epäselvyyttä. Kirjan ensipainos julkaistiin millennium-huumassa vuonna 1998. Päivitys tarkoittaa uusimpien vuosikertasamppanjoiden lisäämistä sekä numeerisesti ilmaistuja laatupäivityksiä. Stevensonin tyyli on sen verran kriittistä ja analyyttistä, että maailmalla tällaisilla ei päästä miljoonapainoksiin. Kirjan suurin anti ovat aidosti erittelevällä 40-100 pisteen asteikolla annetut tuottajien laatupisteet. Kirjan alussa on ansiokas vajaan 40 sivun johdatus kuohuviiniin.

Harvey Steiman: Wine Spectator’s Essentials of Wine A guide to the Basics . M. Shanken Communications/Wine Spectator Press. New York 2000. ISBN 1881659615.
WS:n yleistoimittaja on tehnyt aloittelijalle ansiokkaan johdannon viinien maailmaan. Ruokatoimittajalla on myös ansiokasta tietoa viinin ja ruoan yhteensovittamisesta. Jenkkityylisesti suositeltavia tuottajia ja viinejä myös nimetään. ”Taskukokoisessa” kirjassa käydään periaatteessa koko viinimaailma läpi, mutta vain laadukkaan viinit kelpaavat. Kirja riisuu viinistä tehokkaasti elitismiä ja salatiedemäisyyttä.

Asiantuntijan teoksia

Michael Broadbent: Vintage Wine Fifty Years of Tasting Over Three Centuries of Wine . Little Brown/Websters. London 2002. Sidottuja sivuja 560. ISBN 0316859648.
Vuonna 1927 syntyneen englantilaisen ikonin Michael Broadbentin jäähyväisteos ja elämäntyön tiivistelmä. Gurun taustaresurssit ovat olleet hulppeat ja teksti on viimeisteltyä. Hatunnoston arvoinen on kuvien poisjättäminen. Itse Broadbentin mausta ja etenkin arviointityylistä voi olla montaa mieltä, mutta tarkkaavainen ja taustatietoa omaava lukija saa uusia syvällisiä oivalluksia viinimaailmaan. Lähes A4-kokoisen kirjan raamattumainen ulkoasu eikä sanoma jää epäselväksi. Broadbentille laatuviini on tärkeä osa arkielämää. Kauniisti kirjoitettu kirja vanhoista viineistä kiinnostuneille sekä oivallinen seuralainen monen monille päiväunille.


Patrick Iland and Peter Gago: Australian Wine styles and tastes. Patrick Iland Wine Promotions. Adelaide 2002. ISBN 0958160503. A4-kokoisia sivuja noin 200.
Viinikirjoissa pitää nykyisin olla kuvia, mielellään paljon, suuria sekä kaupanpäällisiksi rankasti kuvankäsittelyohjelmilla manipuloituina. Suuriin painoksiin tähtäävien kirjojen pelkistävästä sisällöstä ja mitäänsanomattomista kuvista kirja tekee iloisen poikkeuksen. Ilandin ja Gagon à la Penfolds Australian Wine styles and tastes Kuvat ovat sekä taiteellisesti että etenkin informatiivisesti erinomaisia. Richard Humphryn viineihin keskittyvästä valokuvaajan urasta ei jää vähäisintäkään epäselvyyttä. Kirjoittajien osaaminen on yksiselitteisesti huippua. Teksti on sujuvaa. Kirja kannattaa lukea ajatuksella ja mielellään muutaman kerran, jos jää tunne, että punainen lanka ei heti selvinnyt. Viinimaailman vierastamat syy-seuraussuhteet (kuvaavan otteen vastakohtana) ovat antoisaa luettavaa. Markkinointihenkisessä viinikirjoittelussa ja keskivertokuluttajan näkökulmasta tällainen tyyli on helposti myrkkyä, joten kirja on erittäin vaikeasti saatavissa. Yleiskielellä viinin olemuksen sisäistämistä ei saa sujuvammaksi.

Patrick Matthews: Real Wine The Rediscovery of Natural Winemaking . 287 vajaat A5-kokoista sivua. Mitchell Beazley. London 2000. ISBN 1840002573.
Kirjaa voi lukea luomutuotannon ylityksenä rautaisilla perusteillä. Kirjan ja kirjoittajan suurin ansio on kuitenkin johdatus volyymi- että huippuviinien syvällisempiin valmistusperiaatteisiin. Kirjasta on paljon hyötyä vähintään muutaman kerran vuodessa huippuviinejä nauttiville henkilöille, mikä helpottaa tiedon omaksumista. Painopiste on Kaliforniassa, jossa ollaan kirjoittajan mukaan valmiita palaamaan tarvittaessa myös juurille.

Viinillistä yleistietoa

Stephen Brook (editor): A Century of Wine The Story of a Wine Revolution . Mitchell Beazley 2000. ISBN 1840002530. A4-kokoisia sivuja 192.
Kriittisesti ja huippuasiantuntevasti kirjoitetussa kirjassa laitetaan kulttuuriperspektiivin. Suurimmat viinimaat käsitellään kunkin maan ekspertin toimesta. Kaikkien laajemmista yhteyksistä kiinnostuneiden välttämätön yleisteos. Vuosisadan ensimmäinen puolisko oli tuottajille tuskallista aikaa.

Christy Campbell: Phylloxera. How Wine was Saved for the World. Harpercollins Publishers. London 2004. ISBN 0007115350. Sidottuja A5-sivuja 348. (Amerikassa kirjan nimi on The Botanist and the Vintner. How Wine was Saved for the World.)
Englantilainen toimittaja on kirjoittanut sujuvalla analyyttisella ja sivistystä painottavalla otteella ja samalla personoidun kirjan eurooppalaisen viinin toistaiseksi suurimmasta uhasta viinikirvasta. Normaaleista viinikirjoista, ja muista asiapainotteisista kirjoista, poiketen lähdeviitteet mainitaan. Hakemisto on peräti kymmenen sivua tarkoilla sivuviittauksilla. Viinitilojen perusturistille kirja ei sovellu, mutta riittävän suureen asiapainotteiseen kohderyhmään tähdätään personoimalla ”hyviksiksi” ja ”pahiksiksi” muutaman henkilön kautta 1800-luvun loppupuolen tapahtumat. Monimuotoisen viinikirvan tarina on kirjan omaksumisen jälkeen hanskassa.

Andrew Dalby: Bacchus A Biography. The British Museum Press 2003. ISBN 0714122424.
Klassista sivistystä arvostavan englantilaistutkijan kirjoittama viininjumalan elämäkerta, jossa samalla kerrotaan “objektiivisen” analyysin ohella merkittävästi seksipartnereihin liittyvää, kovasti nykymaailman saippuaoopperoiden tyylistä pelkistettyä tarinaa. Kirja ei ole viinikirja, eikä kustantajan British Museum Pressin perusteella kannata odottaa helppoa luettavuutta, etenkin kun kieli on vaikeaa. Kirja on yleistietoa arvostavalle hyvä johdanto juomakulttuuriin sekä antiikin mytologiaan. Dalby pyrkii rakentamaan analogioita nykymaailmaan. Tarinaa ei sinänsä ole paljon kun sivuja on 166.

ELOKUVA

Jack iskemässä ja Miles paheksumassa yhdessä elokuvan tyypillisimmistä kohtauksista. Selin iskettävänä estoton SandraAlexander Payne: Sideways -elokuva.
Twentieth Century Fox/ Fox Searchlight Pictures 2004. Levittäjä FS Film Oy
Uskottavaa karikatyyri iskemisen pakkomielteestä sekä viineistä järjellä ja tunteella. Masentunut ja itsesäälissä rypevä päähenkilö Miles Raymond (Paul Giamatti) tarjoaa ystävälleen ja täysin vastakohtaista persoonaa edustavalle Jackille (Thomas Haden Church) äitinsä rahoilla viini- ja golfmatkan ennen Jackin häitä. Jackillä vaistot jylläävät ja ennen häitänsä hän aikoo panna. Miles keskittyy viiniin elokuvan alkupuolella ja siinä sivussa opettaa Jackiä viininmaistelussa ja viinin kuvaamisessa. Loppupuolella viinien merkitys vähenee, kun päästään käsiksi perinteisiin parisuhdesotkuihin ja intohimoihin. Tarina on mukaansatempaava. Luonnollisesti vaikeuksien kautta päästään voittoon. Viinillä perinteiselle rakkaustarinalle saadaan uusia kohderyhmiä. Elokuvan elämäntyyli on hyvinvoivan keskiluokkaista vaikka kyseessä olisikin tarjoilija Maya (Virginia Madsen) tai viininkaataja Stephanie (Sandra Oh).

NAUTISKELIJAN ARVIOIMIA KIRJOJA (ja muuta teemaan sopivaa)

Bouquet Viini- ja juomatietovisailu . Uni Import. Korsnäs 2000.

Oz Clarke: Nautittava viini . Kaikki todella tarpeellinen tieto viinien ystävälle. Kustannus-Mäkelä Oy. Karkkila 2001. Alkuperäisteos Oz Clarke’s Introducing Wine. Websters 2000.

Pierre Galet: Grape Varieties . Hachette/Octopus/Cassel 2002. Alkuperäisteos vuodelta 2001.

Yrjö Karjalainen - Jukka Sinivirta: Portviini . Otava 2003.

Risto Karmavuo & Juha Lihtonen: Viini ja ruoka – opas makujen harmoniaan . Tammi 2002.

Juha Kuokka ja Antero Rohkea: Väkevät viinit . Restamark 2003.

Richard Mayson: Portugal’s Wines & Wine Makers. Port, Madeira & Regional wines . The Wine Appreciation Guild. San Francisco 1998.

Mikael Mölstad: En Värld av Vin VinQuiz. 414 frågor om vin. Millhouse. Stockholm 2003.

Pekka Nuikki: In Vino Veritas Laatuviinit keräilyn ja sijoittamisen kohteena . Libris 2003.

Unto Paananen: Italian viinit alaotsikolla Italian viinit ja juusto kolmannen vuosituhannen alkaessa . Yliopistopaino. Helsinki 2003.

Robert M. Parker with Pierre-Antoine Rovani: The Wine Buyer's Guide Sixth Edition . Simon & Schuster. New York 2002.

Jancis Robinson: Viininmaistajan kirja . Alkuperäisteos Masterclass 2000. Suomennos Jukka Sinivirta. Otava 2001.

Pekka Suorsa: Viiniopas 2004. Arviot yli 1000 viinistä . Heinäpään Viestintä Oy 2003.


Sivu päivitetty 19.6.2005.
Kirjat ovat Nautiskelijan toimittajan lukemia. Valintoihin ei liity minkäänlaista kaupallista markkinointia tai sponsorointia, kuten ei muuhunkaan Nautiskelijan sisältöön.

 

© 2002-2022 JWJ-Nautiskelija Oy. Tietosuojaperiaatteet ja toimituspolitiikka. Tietojen kopioiminen ja julkaiseminen on tekijänoikeuslain mukaisella tavalla kielletty. Viinien hintatiedot ovat hankinta- tai arviointihetken hintoja, eikä niitä päivitetä. Katso Nautiskelijan tilaajaperusteisen viinitietosivuston esittely. Nautiskelijan viinitiedon sivusto hyödyntää evästeitä ja sivustoa selaamalla hyväksyt evästeiden käytön.