Vaalea GOUAIS BLANC oli Keskiajalla suosittu lajike (nykyisessä) itäisessä ja koillisessa Ranskassa ja läntisessä Saksassa sekä todennäköisesti myös keskisessä Euroopassa. Historian kirjoihin hapokkaita ja neutraaleja viinejä tuottanut ohutkuorinen ja suurimarjainen volyymilajike jää huippulaadukkaan vaalean maailmanvalloittaja Chardonnayn toisena vanhempana. Gouais Blanc on nykyisin todistettu vähintään 81 rypälelajikkeen toiseksi vanhemmaksi. Gouais Blancia onkin nimitetty ”Rypäleiden Casanovaksi” (engl. Casanova of the grapes) jälkikasvua tuottavan hedelmällisyytensä vuoksi. Suurimmalla osalla lajikkeista Gouais Blancin puolisoa ei ole kuitenkaan pystytty identifioimaan.

Erittäin vanhan lajikkeen Gouais-nimi on todennäköisesti johdettu samantyyppisistä Ranskan itäisten ja koillisten osien paikannimistä. Toisena vaihtoehtoisena, tosin epätodennäköisempänä Gouais-nimen lähteenä voi olla Ranska murteiden väheksyvä ja herjaava nimitys gou. Gou-sanalla viittattaiisn viinien heikkoon laatuun. Gouais Blanc on rypäleenä heikkolaatuinen ja sen vuoksi se oli käytännössä kadonnut viljelystä viimeistään 1900-luvulle tultaessa. Heikon rypälekunnon vastapainona onkin vastaavasti ollut rypälemaailmassa poikkeuksellisen pariutumisinnostus.

Hyvä talvipakkasten kestävyys selittää lajikkeen suosiota viininviljelyn pohjoisella äärirajalla. Luonnollisesti köynnökset ovat erittäin satoisia isoja rypäleistä koostuvilla isoilla tertuilla. Rypäleet ovat kuitenkin ohutkuoria, mikä tuo homeherkkyyttä ja rypäleiden mätänemisherkkyyden. Lajike silmikoi viiniköynnösten keskivaiheilla ja rypäleet myös kypsyvät keskivaiheilla, joten suhteellisen lyhyt kasvukasvukausi sopii hyvin viileään kasvuympäristöön.

Gouais Blanc on monien maineikkaiden ja laadukkaita viinejä tuottajien rypäleiden toinen vanhempi. Pinot-perheen edustajien kanssa Gouais Blanc on saanut aikaiseksi Chardonnay sekä Gamay Noirin. Arvostetun Savagninin kanssa Gouais Blanc on luontaisesti risteytynyt Aubin Blanciksi ja Petit Meslieriksi. Chenin Blanckin kanssa Gouais Blancin tuotoksi ovat puolestaan Blazac Blanc, Colombard ja Meslier Saint-Francois. Tuntemattoman puolison kanssa Gouais Blanc jälkikasvua edustavat (Unkarin) Furmint, Blaufränkisch, Elbling sekä erittäin arvostettu Riesling.

Kalifornian yliopiston Davisin kampuksen tutkija Caroline Meredith tutkimusryhmineen todisti vuonna 1998 Chardonnayn vanhemmiksi viljelystä poistuneen Gouais Blancin sekä jonkin Pinot-perheen edustajan. Pinot-lajikkeille ja aikanaan suositulle Savagninille oli varattu historiallisesti parhaimmat kasvupaikat ja Gouais Blancille ja vastaavan laatutason rypäleille heikoimmat. Lopusta piti luonto huolen ja erittäin todennäköisesti juuri ranskalainen (sic!) viljelijä säästi Chardonnay-risteytymän jälkipolvien ihailtavaksi.

Kun Gouais Blanc -lajike pääsi tahtomattaan pinnalle maailmanvalloittaja Chardonnayn toisena vanhempana, on sille alkanut löytyä erilaisia historiallisia nimiä ympäri Keski-Eurooppaa. Synonyymien pääryhmät ovat ranskalaiset Gouais-johdannaiset (esimerkiksi Gau, Gauche, Greuche, Goe, Goet, Gohet, Goi, Goin, Goix, Got Gouay, Gouche, Gouest ja Gueuche) sekä germaanisen kulttuurialueen Heunisch-johdannaiset (esimerkiksi Heinisch, Heinsch, Heinschen, Hennische, Hensch, Heunsch, Hinschen, Hintsch, Huensch, Huntsch ja Hyntsch). Varmistettuja mainintoja Gouais Blancista on löytynyt 1500-luvulta. Aikaisempiakin kirjallisuusmainintoja löytyy mutta kuitenkin ilman varmuutta maininnan liittymisellä nykyiseen Gouais Blanc -lajikkeeseen. Rypäle oli joka tapauksessa laajasti viljelty Keskiajan volyymilajike.

Gouais Blanc on vaalea lajike, mutta Gouais Noir tai saksalaisittain Heunisch Rot tai Heunisch Schwarz ei ole kuitenkaan vaalean lajikkeen värimutaatio. Tummalla Gouais Noirilla ei ole sukulaisuutta vaalean Gouais Blancin kanssa. Rypälelajikkeiden epäjohdonmukainen nimeäminen kannattaa pitää jatkuvasti mielessä.

Nykyisin lajike on puhdas kuriositeetti, jolle jalon Chardonnay-lajikkeen vanhemmuus on antanut hieman lisämainetta. Käytännössä lajikkeen mainitseminen arvoinen viljely on Sveitsin eteläosiin ja muutamiin Pohjois-Italian alppilaaksoihin.

Keski-Euroopan ympäristössä vanhalla ja historiallisesti laajasti viljellyllä Gouais Blancilla riittää synonyymejä: Belina, Belina Drobna, Blancio, Bouilleaud, Enfarine Blanc, Foirard, Gôt, Gouais Jaune, Gouget Blanc, Grobe, Gueuche Blanc, Gwäss, Hajnos, Heunisch Weiss, Heinsch, Heinisch, Krapinska Belina, Liseiret, Plant de Sechex, Président, Preveiral, Provereau Blanc, Weisser Heunisch, Wippacher sekä Australiassa Best's no 4.

Viinien laatupotentiaali    VÄLTTÄVÄ.

Sivu päivitetty 2.5.2016.