Rhônen valkoviinit ovat sekä pohjoisessa että etenkin etelässä sekoitteita Condrieun (ja Chateau-Grillet´n) Viognier-viinejä lukuun ottamatta. Pohjois-Rhonen muiden alueiden sallitut vaaleat lajikkeet ovat dominoiva Marsanne sekä vähän viljelty, tosin arvostetumpi, Roussanne. Vasta etelässä nämä kaksi voivat saada Viognierin seurakseen. Kansainväliset lajikkeet eivät kuuluu Nautiskelijalla Rhônen vaaleaan sekoitteeseen, vaan silloin luokitus on Midin vaalea sekoite. Kaikki Rhonen vaalean sekoitteen lajikkeet kuuluvat myös Midin vaaleaan sekoitteeseen.

Etelän Châteauneuf-du-Papen valkoviinien sallitut lajikkeet ovat arvostetun Roussannen lisäksi Bourboulenc, Clairette, Grenache Blanc sekä Picpoul. Muualla Etelä-Rhonessa rypälekirjo on laajempi. Etelä-Rhonen viineissä korostuu kuuman ilmaston tuoma pyöreys, täyteläisyys ja yleensä tavara. Aromit ovat yleensä parfyymisia vaikeammin identifioitavilla hedelmien aromeilla. Kivimäiset maaperän aromit yrttimäisillä piirteillä pitäisi korostua.

Nautiskelija on siis pelkistänyt Rhonen valkoviinien rypäleluokituksen ja yleensä alkuperä kertoo rypälekoostumuksesta riittävästi taustatietoa omaaville. Pohjoisen Viognier kuuluu nykyisin myös Kansainvälisiin lajikkeisiin. Viognieria voi olla Etelä-Rhonen viineissä.

Nautiskelijan arvioimat Rhonen vaalean sekoitteen viinit.

Viinien laatupotentiaali    KIITETTÄVÄ.

Sivun viimeinen päivitys 13.6.2016.