Pinkinkuorinen Savagnin Rose on Savagnin-rypäleiden kuriositeetti. Rypäleen kirjallisuusmaininnat oikeuttavat se, että Gewürztraminer on sen muunnos. Savagnin Rose muistuttaa kuitenkin suhteellisen vähän niukka-aromisia viinejä tuottavana maineikkaampaa muunnostaan Gewürztramineria. Savagnin Rose –valkoviinit ovat suhteellisen kevyen värisiä kun taas pinkkikuorisista rypäleistä valmistetut Gewürz-viinit on syvänvärisiä ja väriltään ja aromeiltaan selvästi muista viineistä erottuvia päinvastoin kuin Savagnin Rose –viinit. Tämä Savagninin muunnos on erittäin vanha.

Savagnin Rosen Ranskan vuoden 2008 viljelyala oli vain 44 ha keskittyen nimellä Klevnerer de Heiligenstein Alsacen Heiligensteinin alueella. Rypäleestä voidaan valmistaa samannistä virallisen luokituksen mukaista viiniä. Kuten Savagnin Blancin kanssa Saksassa, Itävallassa ja Kroatiassa alkavat epäselvyydet mikä Savagnin-muunnos on Savagnin Roseen alias Roter Traminerin tai pelkän Traminerin taustalla. Laajimmat Savagnin Rosen viljelmät (1000 ha) löytyvät todennäköisesti Ukrainasta.

Savagnin Rose on suhteellisen elinvoimainen köynnös, mutta suhteellisen hankala ja tautiherkkä viljeltävä. Kun lisäksi viinit eivät ole saaneet laadustaan mainetta, niin tämä Savagnin-muunnos pysyy myös kuriositeettina. Keski-Euroopassa ja Itäisessä Keski-Euroopassa rypäle on ollut kuitenkin suhteellisen laajasti tunnettu. Todennäköisin rypäleen käyttökohde on sekoite ainakin muiden Savagnin-muunnosten kanssa.

Savagnin Rosen synonyymejä ovat Clevener, Clevner, Fromentau Rouge, Fromente Rose, Heidarot, Klevener de Heiligenstein, Piros Tramini, Princ, Roter Traminer, Rotfrenschen, Savagnin Rose non Musque, Savagnin Rouge, Traminac Crveni, Traminer Rot ja Traminer Rother.

Viinien laatupotentiaali    HYVÄ

Sivu tehty 7.9.2018.