Tumma Montepulciano on Italian laajimmalle levinneitä lajikkeita. Se kypsyy myöhään, joten Pohjois-Italiassa sitä ei voi viljellä. Lajike yhdistetään etenkin Keski-Italiaan ja siellä Adrianmeren puoleiseen osaan. Viljellyin se on Abruzzissa ja suosittu lisäksi Marchessa. Etelässä se on suosittu viinejä pehmentävänä sekoiterypäleenä. Se on suositeltuna lajikkeena poikkeuksellisen monessa italialaisessa laatuviinissä. Keski-Italiassa sitä terästetään usein laadukkaammalla Sangiovesella.

Toscanan maineikkaan Sangiovese-pohjaisen DOCG-viinin Vino Nobile di Montepulcianon kanssa lajikkeella ei ole mitään muuta yhteyttä kuin nimen samankaltaisuus, tosin Sangiovesen paikallinen nimitys voi olla kuitenkin (hämmentävästi) Montepulciano.

Montepulcianoa voisi kuvata riittävän toimivaksi Sangiovesen korvikkeeksi.. Montepulciano-viinien ominaisuudet ovat riittävän lähellä Sangiovese-viinejä ja yleensä perinteistä italialaisuutta löytyy. Viinien tyylikkyys on tosin selvästi Sangivese-viinejä heikompaa. Tanniineja on selvästi samoin kuin italialaisten arvostamia happoja helposti vihreiden piirteiden korostamana. Hedelmäisyyttä lajikeviineistä pitäisi löytyä selvästi.. Aromeissa on yleensä kypsiä puutarha- ja metsämarjoja kuorineen, hiiltä, yrttimäisyyttä ja kukanvarsia. Laadukkaimmat viinit hyötyvät yleensä muutaman vuoden säilytyksestä. Lajikkeen suosiota selittää myös tarvittaessa elinvoimaisen köynnöksen antamat suuret sadot, jolloin sekä viljelijät että kuluttajat pysyvät tyytyväisinä.

Nautiskelijalla lajike voi sisältyä myös Etelä-Italian tummaan sekoitteeseen. Montepulciano sopii hyvin sekoitteesiin. Käytännössä Montepulciano on käsitelty volyymilajikkeena. Viinien laatu ei ole kuitenkaan riittävän korkea matkustamisen eli levineisyyden suhteen. Lisäksi heikompi kuuman kestävyys aiheuttaa Uudessa maailmassa ongelmia. Kreikasta ja Argentiinasta lajiketta kuitenkin pitäisi löytyä.

Rypäleen synonyymejä ovat Montepulciano d’Abruzzo, Cordisco, Morellone, Primaticcio ja Uva Abruzzi.

Nautiskelijan arvioimat lajikeviinit.

Viinien laatupotentiaali:     Hyvä.

Sivu päivitetty 15.10.2014