Valkoviinien ja monien vaaleiden väkevien viinien aromeja ovat
KIVIHEDELMÄT (kivelliset hedelmät tai virallisesti luumarjat), kuten persikka, tuore luumu ja
APRIKOOSI, sekä erilaiset
EKSOOTTISET HEDELMÄT, kuten banaani,
GUAVA,
LITSI ja mango. Selvää kirpeyttä ilmaisee sitruuna ja osittaista
GREIPPI ja
SITRUSHEDELMÄT sekä eksoottisista hedelmistä
PASSION ja
GRANAATTIOMENA. Limetti ilmaisee kirpeyttä, mutta myös
parfyymisuutta. Assosiaatioon vaikuttaa ratkaisevasti aromien kypsyysaste.
OMENA on (Nautiskelijalle) yleensä jonkinasteisesti negatiivinen ilmaus, ja hapettunut tai mäskinen omena selvästi negatiivinen. Negatiivista kovuutta
supistavuutta tai katkeroaineita) indikoi
OMENANKOTA. Omena on kuitenkin positiivisempi kuin yleensä tehoviljelyä indikoiva
PÄÄRYNÄ. Italialaisiin (paikallisista lajikkeista) valkoviineihin assosioituu monesti päärynä ja laadukkaammissa viineissä omena. Päärynänkuori ilmaisee jonkinlaisia katkeroaineita ja kovuutta sekä vähentynyttä tyylikkyyttä.
SIIDERIMÄINEN on yksiselitteisesti negatiivinen, liian suuria satoja tai yleensä
vetisyyttä ja/tai keinotekoisuutta ilmaiseva sana.
Huippuviinissä ei saisi olla oletusarvoisesti raakoihin hedelmiin viittaavia aromeja. Mutta ei myöskään liiallisen kypsyyteen tai hillomaisuuteen viittaavaa. Nuorissa laatuviineissä puolestaan pitää olla identifioitavia hedelmän ja
marjojen aromeja. Hedelmien aromien muodostumisessa keskeistä on sopivasti valitut ja haluttuja aromeja tuottavat tai vähintään voimistavat hiivakannat. Valtaosa viineistä on nuoruuden hedelmäisiä ja suunniteltu mahdollisimman nuorena juotavaksi.