Tumma Barbera Sarda on Italian kuuman Sardinian saaren paikallinen volyymikuriositeettilajike. Piemonten Barberan kanssa Sardalla ei ole käytännössä muuta yhteistä kuin sama nimi. Kummankin rypäleenkorkea happopitoisuus on tosin yhdistävä tekijä. Barbera Sarda on volyymirypäle ja sitä on perinteisesti käytetty sekoitteissa viineihin raikastavaa hapokkuutta antamaan. Nykyisin tämä on taloudellisempaa tehdä säkistä.

Rypäleen maineesta tai tarkemmin maineettomuudesta kertoo, että siitä ja viinien ominaispiirteitä on käytännössä mahdoton saada tietoa. Toisaalta tällaiselle volyymivetoisella täydennerypäleelle sille ei ole tarvettakaan. Sardiniassakaan lajiketta ei käytetä virallisten laatuviinien tuotantoon. 1990-luvulla rypäleen Sardinian viljelyalan arvioitiin kuitenkin olevan noin 500 hehtaaria. Tuotanto päätyy siis pöytäviinitasoisiin volyymiviineihin.

Viinien teoreettinen laatupotentiaali    VÄLTTÄVÄ.

Sivu tehty 26.10.2021.