Tumma ranskalaisen rypälejalostuksen tuote Arinaroa esiteltiin vuonna 1956. Jaloste on kuriositeetti. Ranskassa lajike hyväksyttiin viralliseen rypälerekisteriin vuonna 1980. Sitä markkinointiin aluksi kuuman ilmastoon sopivana Merlot x Peti Verdot −risteytyksenä. Virallista suosiota ja suosituksia lajike saikin. Moderni geenianalyysitekniikkaa paljasti rypäleen oikeat vanhemmat, jotka ovat kaksi tanniinipaukkurypälettä Tannat ja Cabernet Sauvignon. Väljissä tertuissa on pieniä paksukuoria rypäleitä eli viineissä riittää väriä sekä tanniineja. Rypäleen nimeämisessä on baskinkieliä sanoa arin ja arno, jotta tarkoittavat kevyttä ja viiniä. Rypäleen viljelymenestys on sitten täysin toinen asia. Rypäleet ominaispiirteet ja kasvuympäristön vaatimukset ovat verrattavissa toisen vanhemman linkki Tannat-lajikkeen vastaaviin eli tanniineja ja maanläheisyyttä riittää sekä katkeroainemaisia yrttejä ja hedelmäisyys pystyy vastaamaan perusvihreisiin tanniineihin. Cabernet Sauvignon kasvuympäristövaatimuksista lajike ei myöskään mainittavasti ei poikkea, mutta CS-viinien tyylikkyyttä ja hienostuneita aromeja ei kannata odottaa. Viineissä korostuu vaativuus.

Vuonna 2006 rypäleen Ranskan viljelyala oli vaatimattomat 165 hehtaaria Etelä- ja Lounais-Ranskaan keskittyen. Myöhään kypsyvä rypäle vaatii pitkän kasvukauden. Korkeintaan muutaman hehtaarin verran tarhoja löytyy Koillis-Espanjasta ja siellä Kataloniasta sekä Libanonista. Uudessa maailmassa pieniä rypäleen palstoja on Uruguayssa ja Brasiliassa sekä Argentiinassa. Muualle rypäleen ei tiedetä matkustaneen. Rypäleen vakiintunut nimi on ranskalaisten keksimä Arinaroa ilman synonyymejä.

Lajikeviinien laatupotentiaali    TYYDYTTÄVÄ.

Sivu tehty 24.10.2021.