Vaalea Kraljevina on kroatialainen kuriositeetti ja Kroatiasta rypäle on kaiken todennäköisyyden mukaan myös peräisin. Kroatiassa rypäleen viljely keskittyy maan pohjoisosiin Zagrebin ympäristöön. Lisäksi Slovenian puolella rypäle on myös tunnettu, mutta ei muualla. Paikallisesta nimeämiskäytännöstä ja laadun arvostuksesta kertonee serbokroatian kielen synonyymi Kraljevina Crvena, jossa kraljevina kääntyy "kuningaskunnaksi" sekä crvena "punaiseksi". Tällainen synonyymi on siis muodostunut reilun hapokkaalle ja niukka-aromiselle vaalealle volyymirypäleelle.

Todennäköisesti kyseessä on vanha lajike rypäleen suuren vaihtelevuuden vuoksi. Paikallinen synonyymi assosioi rypäleen Portugaliin vaikka Portugalin kanssa rypäleellä ei ole mitään tekemistä. Kraljevinan rypäleet ovat ohutkuorisia ja isoja sekä voimakkaan hapokkaita. Rypäleiden sokeripitoisuus on suhteellisen alhainen ja lisäksi viineistä tulee helposti happamia, jos rypäleiden satoja ei pidetä kurissa. Lajikeviini ovat harvinaisia kun lisäksi rypäleet ovat käytännössä aromittomia. Slovenian puolella rypälettä hyödynnetäänkin kevyiden mahdollisimman edullisten punaviinien valmistuksessa.

Lajikkeesta on saatavilla vähän tietoa, mutta viinien laadun ja ominaisuuksien tietoon ei ole tarvettakaan. Rypäleen synonyymejä ovat Imbrina, Kraljevina Crvena ja Moravina.

Harvinaisten lajikeviinien laatupotentiaali    VÄLTTÄVÄ ja käytännössä puhdas sekoiteviini.

Sivu tehty 6.10.2021.