CRIOLLA-RYHMÄLLÄ on yhtymäkohtia Muskatelliviineihin sekä monesti myös sukulaisuussuhde. Ryhmän lajikkeiden viljely keskittyy Etelä-Amerikkaan, jossa ryhmän monien lajikkeiden nimissä tai synonyymeissä esiintyy argentiinalaisperäinen Criolla-sana. Yhteistä ryhmän lajikkeille on mahdollisimman nuorena juotavien viinien keskinkertainen laatutaso. Suosittuja lajikkeet ovat olleet rypäleviinan eli piscon tuotannossa, etenkin Etelä-Amerikan länsirannikolla.

Ryhmän lajikkeiden historiallisen tärkeyden kuumassa ja kuivassa Etelä-Amerikassa selittää niiden perinteisiä eurooppalaisia lajikkeita parempi kuivuuden ja suolan kestävyys. Keinokastelu on historiallisesti suhteellisen uusi ilmiö. Kaupallinen viinintuotanto ei käytössä onnistu Etelä-Amerikassa ilman keinokastelua, etenkään aavikko ja autiomaaolosuhteissa. Keinokastelussa perinteisillä eurooppalaisilla lajikkeilla on selvä laatuylivoima.

Criolla-ryhmän lajikkeisiin lasketaan kuuluviksi:
Cereza
Criolla Grande
Listan Prieto alias Criolla Chica alias Pais allias Mission
Pedro Gimenez
Moscatel Rosado
Moscatel Amarillo sekä
Torrontes-perheen lajikkeet Torrontes Mendocino, Torrontes Riojano ja Torrontes Sanjuanino.

Listan Prieto eli Criolla Chica eli Pais eli Mission on ainoastaan eurooppalainen lajike. Muut ovat eteläamerikkalaisia risteytymiä. Monesti toinen vanhemmista on Amerikan mantereen aitoviiniköynnöksen viljelyn aloittanut Listan Listan Prieto sekä toinen historiallisesti suosittu aromikkaita viinejä tuottava Muscat d’Alexandrie alias Muscat of Alexandria. Näiden luontaisia risteytymiä ovat Cereza, Moscatel Amarillo, Torrontes Riojano ja Torrontes Sanjuanino.

Mahdollisimman nuorena juotavien viinien laatupotentiaali    KESKINKERTAINEN.

Sivu tehty 7.2.2016 ja päivitetty 2.5.2016