Tumma Agiorgitiko, erilaisilla kirjainyhdistelmillä, on Kreikan ylivoimaisesi viljellyin tumma lajike kotipaikkaan Peloponnesoksen niemimaa sekä Attikan niemimaan. Maineikkain Agiorgitiko-viini on Nemea, jotka historiallisesti ovat muodostuneen Agiorgitikon synonyymi. Agiorgitiko kääntyy nimellä ’Pyhän Yrjön rypäle’ (engl. Saint George’s grape). Rypäle on tarvittaessa korkeasatoinen, mikä selittää lajikkeen suosiota punaviineissä, roseissa sekä muissa viineissä. Puhtaita viruksettomia köynnöksiä on ollut saatavilla vasta vuodesta 2012 lähtien. Virusten aiheuttamat taudit ja vauriot ovat korostaneet rypäleiden ja siten viinien laatuvaihteluita.

Viinit ovat hedelmäisiä ja melko tanniinisia, mutta happojen riittävyys voi olla ongelma. Laatupainotteiset viinit kestävät myös säilytystä. Parhaimmat Nemean viinit viljellään suhteellisen korkealla, jotta hapokkuutta ja aromaattisuutta saadaan riittävästi. Kuumilla tasangoilla köynnökset viritetään helposti volyymituotantoa varten laadun asemesta. Lajike on suosittu roseeviinien tuotannossa
Aromit ovat yleensä kirsikkamaisen marjaisia ja monesti parfyymisia maanläheisellä tyylillä. Kreikkalaisen mittapuun mukaan tyylikkyyttä pitäisi löytyä vaikka maanläheisyys saa helposti humusmaisia ja pippurinkuorimaisia piirteitä. Voimakkuudestaan viinit eivät ole saaneet mainetta, tosin laatua painottavat kreikkalaiset tuottajat ovat olleet pieni vähemmistö. Laatupotentiaali hyvä.

Pohjois-Kreikan arvostetuin lajike on Xinomavro. Mantereen eteläosien arvostetuin ja myös Kreikan viljellyin tumma lajike on puolestaan Agiorgitiko. Viljelijät saavat köynnöksistä tarvittaessa korkeita tuottoja. Laatuviineissä maaperän pitää olla niukkaravinteista ja kuumien tasankojen yläpuolella vuorenrinteillä. Köynnökset ovat erittäin alttiita viruksille sekä suhteellisen homeherkkiä. Laatupainotteisessa tuotannossa rypäleet ovat suhteellisen pieniä ja paksukuoria, mikä antaa viineihin potkua.

Kreikan mantereen eteläosissa lajikkeen pääviljelyalueet ovat Peloponnesoksen niemimaa sekä Attikan niemimaa. Peloponnesoksella lajikkeen viljelyala oli vuonna 3204 hehtaaria sekä Attikalla 5202 hehtaaria. Näiden lukujen rinnalla Kreikan arvostetuimpana pidetyn tumman lajikkeen Xinomavron 2389 hehtaaria on vaatimaton. Lajike viihtyy kansainvälisen Cabernet Sauvignonin kanssa.

Agiorgitikon muita kirjoitusasuja ja synonyymejä ovat Aghiorghitiko, Agiorghitiko, Agiorgitiko, Mavro Nemeas, Mavrostaphylo Mavraki, Mavroudi Nemeas, Nemeas Mavro. Suomeksi Agiorgitikon kääntyy nimellä Pyhän Yrjön rypäle. Agiorgitiko sisältyy Kreikan tummaan sekoitteeseen. Arvioidut Agiorgitiko-viinit.
Katso myös Kreikan tumman sekoitteen viinien arviot.

Viinien laatupotentiaali    HYVÄ.

Sivu päivitetty 7.2.2016.