Viineissä tärkeä lämpötilan mitta on huoneenlämpö. Historiallisista syistä (ennen keskuslämmitystä) enintään 18 Celsius-asteen lämpötilaa kutsuttiin keskieurooppalaisen normaalin huoneessa olevan lämpötilan mukaisesti huoneenlämmöksi. Nykyisissä lämmitetyissä asunnoissa peruslämpötila on normaalisti viisi astetta korkeampi. +18 Celsius-astetta on ylin punaviinin tarjoilulämpötila ja viini lämpiää pöydällä nopeasti, joten se kannattaa laittaa pöytään yleensä 15-asteisena.

Viinit ovat lisäksi kädessä huomattavasti helpompi tarjoilun jälkeen lämmittää nykytekniikalla kuin (ainakin toistaiseksi) jäähdyttää. Viinin lämpötilan noustessa ongelmia aiheuttaa etanolin kiihtyvä haihtuminen, joka puolestaan turruttaa aisteja. Alhainen lämpötila puolestaan korostaa hedelmää, raikkautta ja aromeja. Edullisten viinien tarjoilulämpötilaa kannattaa pohtia edellisten kriteerien valossa.