Alun perin termi flying winemaker, LENTÄVÄ VIININTEKIJÄ, tarkoitti lähinnä australialaisia viinintekijöitä, jotka hyödynsivät vuodenaikojen eroa maapallon etelä- ja pohjoispuolen välillä, jolloin he pystyivät osallistumaan kahden viinisadon valmistamiseen vuosittain. Nykyisin termi tarkoittaa laajemmin kiertäviä viinintekijöitä, jotka kuitenkin tehokkuuden nimissä sukkuloivat monesti maapallon kummallakin puolella. Moderni termi on VIINIKONSULTTI.

Lentävä viinintekijä on yleensä tuonut viimeistä tietoa modernien, hedelmäisten ja nuorena juotavien viinien valmistukseen. Hänen lisäarvonsa on helposti markkinoitavien (ja siten tuottajien kannattavuutta lisäävien) viinien valmistaminen. Monesti lentävän viinintekijän saapuminen (osittain) leikkisästi sanottuna on ensimmäiseksi merkinnyt tammilastusäkkien hyödyntämistä.

Nykyisin epäilemättä kuuluisin viinikonsultti on ranskalainen Michel Rolland, jonka erityisalaa ovat Merlot-viinit, mutta tarvittaessa hän konsultoi muistakin rypäleistä valmistettuja viinejä. Michel Rollandin maininta etiketissä nostaa automaattisesti viinin hintaa.