Alkoholista Nautiskelija käyttää sen kemiallista etanoli-nimitystä epäselvyyksien välttämiseksi. Kemiallisesti etanoli on C2H5OH. Oli-päätteiset yhdisteet ovat alkoholeja eli sisältävät hydroksidiryhmän eli hapen ja vedyn muodostaman OH-yhdisteen. Muita alkoholeja ovat esimerkiksi myrkylliset yhdenarvoinen (yksi hiiliatomi) alkoholi metanoli sekä kolmenarvoinen (kolme hiiliatomia) propanoli.

Jos etanolin kaava tuntuu vaikealta muistaa voi apuna käyttää pelkistetyn koiran profiilia, jota etanolimolekyyli muodoltaan muistuttaa. Viisi pientä vetyatomia muodostavat neljä jalkaa sekä töpöhännän. Isot hiiliatomit puolestaan muodostavat etu- ja takaruumiin. Iso happiatomi ja pieni vetyatomi (OH) puolestaan muodostavat pään ja nenän. Molekyylin rakenteen ja muistamisen helpottamiseksi hiilen voi ajatella mustaksi, vedyn punaiseksi ja hapen valkoiseksi.

Etanolilla on sekä psyykkisiä että somaattisia vaikutuksia, minkä vuoksi erilaiset etanolia sisältävät juomat ovat (todennäköisesti) vajaan 10 000 vuoden ajan kiehtoneet ihmisiä ja jatkavat edelleen kiehtomista. Liiallinen käyttö on sekä somaattiselle terveydelle että psyykkiselle kunnolle vaarallista. Tällöin etanoli tai arkikielessä sen synonyymit viina ja alkoholi ei muutu isännäksi vaan pysyy palvelijana, kun etanolin positiiviset vaikutukset dominoivat.