Teinturier on ranskan- ja englanninkielinen termi tummalle rypäleelle, jossa malto (rypäleliha) on värillistä. Vastaava espanjankielinen nimi on tintorera.

Ranskan viiniaitassa Midissä oli tarve 1800-luvulla saada lisäväriä volyymirypäle Aramonista valmistettuihin viineihin. Toimeen tarttui 1824 Louis Bouchet, kun hän risteytti alkuperäisenä pidetyn teinturierin Teinturier du Cherin Aramonin kanssa. Teinturier du Cherin oletetaan olevan erittäin vanha, suoraan villiköynnöksistä polveutuva lajike. Risteytyksen tuloksena syntyi lajike nimeltä Petit Bouschet. Louis´n poika Henri puolestaan risteytti isänsä lajikkeen (Petit Bouschet) Grenachen kanssa ja lopputuloksena lähti maailmalle leviämään tummalihainen lajike nimeltä ALICANTE BOUSCHET.

Muita Bouchet´n perheen teinturier-lajikkeita ovat Morrastel Bouschet, Carignan Bouschet ja Grand Noir de la Calmette. Gamay-rypäleestä on olemassa myös punalihaisia versioita, mutta ei Beaujolais´ssa. Saksan tummalihaisia lajikkeita ovat Carmina, Deckrot, Dunkenfelder ja Sulmer. Kaliforniassa on kehitetty Royalty 1390, Salvator sekä suosiota saavuttava Rubired. Venäläinen vastine (tosin hailakan pinkkinä) värillisten lihojen lajikkeissa on Saperavi. Teinturier-lajikkeet ovat lähinnä kuriositeetteja.