ISSN 1458-8439

Juomavisa vko 15/ 2024

Näytä vastaukset 8.4.2024
  1. Mikä suuri italialainen viinituottaja liittyy väljästi pääsiäiseen eli – puhekielellä – Jeesuksen peijaisiin?

    Pasqua. Suomeksi italian kielen sana pasqua tarkoittaa pääsiäistä.
  2. Viinimaailmassa ja siten myös Suomessa riittää yrittäjiä, jotka etiketin perusteella yrittävät luoda assosiaatioita ainutlaatuisen houkuttelevasta viinistä. Samalla logistiikkaprosessi yksinkertaistuu eli kustannukset alenevat, kun lähialueilta muista pohjoisemmista EU-maista hankitaan siellä pullotettuja viinejä Alkoon myytäväksi. Mikä on siis suomalaisten arvostamana pullotusmaa, jossa viini on yleensä profiloitu riittävän lähelle suomalaisia makumieltymyksiä?

    Ruotsi. Erityisesti selvästi jäännössokeria sisältävät ja ruotsin markkinoiden tarpeisiin suunnitellut (mahdollisimman) nuorena juotavat punaviinit näyttävät uppoavan myös suomalaisiin.
  3. Kun kohtuuhintaisen volyymiviinin lajikkeiksi on ilmoitettu Merlot, Cabernet Sauvignon ja Petit Sirah, mikä on viinin Uuden maailman tuotantomaa, kaiken todennäköisyyden perusteella?

    Yhdysvallat ja sillä Kalifornia. Siellä Petite Sirah on suosittu lajike viinien maanläheisyyttä korostavana samalla edullisena volyymiviinilajikkeena. Australialaiset hyödyntävät yleensä rypäleen ranskalaista nimeä Durif. Rypäle ei ole arvostettu (edullisten viinien tuottajana) eikä etenkään suosittu Argentiinassa, Chilessä ja Etelä-Afrikassa.
  4. Eräs kuuman ilmaston tumma rypäle on Euroopan kuumilla alueilla ollut historiallisesti arvostettu hienostuneiden piirteiden ansiosta. Rypäleestä yritetään kuriositeettina tuottaa myös kuohuviinejä, mutta mihin kuluttajan aistinvaraiseen ongelman nämä (rosee) kuohuviinit oletusarvoisesti kaatuvat?

    Kuuman ilmaston Grenache tuottaa kasvuympäristönsä mukaisesti korkeita sokeripitoisuuksia eli siten myös(erittäin) korkean alkoholipitoisuuden viinejä. Kuohuviineissä etanolipitoisuus pitää olla riittävän alhainen ja hapokkuus selvää eli Grenache-rypäleet pitää korjata odotusarvoisesti (liian) raakoina, mikä johtaa kuohareissa helposti punkkaimaisen supistavaan suuntuntumaa sekä yleensä selvän vihreään eli arkikielellä raakaan simppeliin perusolemukseen. Grenache-rypäleen ominaisuudet ovat siis tavoiteltavalle kuohuviinin perusolemukselle antiteesi (vastakohta).
  5. Mikä suomalaisomisteisen omistaman tuottajan (Alkossa esiintyviä) punaviinejä ovat pelkän tuottajan nimeä kantavan ykkösviinin lisäksi Astral, Archipel, Gaïa sekä roseessa Annabel? Vihjeenä: viinien alkuperämerkintä on Cotes de Bourg.

    Chateau Puybarben. Tilan omistajat ovat Anna & Riku Väänänen. Tuottajan ykkösviinin hinta on kolme kymppiä ja muiden alle kaksi kymppiä. Viinien maahantuoja on Winestate.
  6. Kreikkalaiset ovat nykyisin – Eteläisen Euroopan maiden perässä – ihastuneet alueviineihin eli EU-kielellä PGI-viineihin eikä niitä yleensä myydä kohtuullisen hinnan avulla. Mikä seuraavista on kreikkalainen PGI-alueviini eikä virallinen PDO-alkuperämerkintä: Amyndeo, Goumenissa, Macedonia vai Naoussa?

    Läänitasoinen PGI-viini Macedonia. Muut kolme ovat saman pohjoisen läänin Xynomavro-vetoisia PDO-alkuperämerkintöjä.
 

© 2002-2022 JWJ-Nautiskelija Oy. Tietosuojaperiaatteet ja toimituspolitiikka. Tietojen kopioiminen ja julkaiseminen on tekijänoikeuslain mukaisella tavalla kielletty. Viinien hintatiedot ovat hankinta- tai arviointihetken hintoja, eikä niitä päivitetä. Katso Nautiskelijan tilaajaperusteisen viinitietosivuston esittely. Nautiskelijan viinitiedon sivusto hyödyntää evästeitä ja sivustoa selaamalla hyväksyt evästeiden käytön.