ISSN 1458-8439

Juomavisa vko 13/2024

Näytä vastaukset 25.3.2023
  1. Kansallisesti varastetuin tuoteryhmä on alkoholi, mutta monilla Espanjan alueilla reilusti kallistunut oliiviöljy on kivunnut sen ohi, espanjalaisen turvallisuusyhtiö STC:n kyselyn perusteella. (Lähde: hs.fi 11.3.2024 Talous | Kauppa "FT: Rikollis­jengit varastavat oliivi­öljyä kaupoista Espanjassa".)

    Kansallisesti varastetuin tuoteryhmä on alkoholi, mutta monilla Espanjan alueilla reilusti kallistunut oliiviöljy on kivunnut sen ohi, espanjalaisen turvallisuusyhtiö STC:n kyselyn perusteella. (Lähde: hs.fi 11.3.2024 Talous | Kauppa "FT: Rikollis­jengit varastavat oliivi­öljyä kaupoista Espanjassa".)
  2. Minkä maalaisia mallasviskejä ovat tavaramerkit: Kamet, Longitude 77, Paul John ja Three Monkeys?

    Intialaisia. Intialaiset valmistavat yleensä omat juomansa, vaikka puhtaasti tuotantokustannussyistä ja tuontitullisen vuoksi.
  3. Voiko tammikypsytetty brandy eli rypäleviina olla kirkasta neutraalin viinan väristä?

    Voi. Tammesta tulleet värit suodatetaan ja kirkastetaan pois eikä lopputuotteeseen lisätä brandyjen perusväriainetta sokerikulööriä.
  4. 4. Kuinka suomalaisten viime vuosisadan loppupuolen suosikkiviini Kottarainen alias Cotes-du-Rhone – kaikkien muiden viinien tapaan – muuttuu kuin laadukkaimpia viinejä tuottavat alueet saavat omat alkuperämerkinnät?

    Väistämättä viinien laatutaso heikkenee etenkin hienostuneisuuden, maaperävetoisuuden ja potkun suhteen. Alueen perusviineihin käytetään lisääntyvän heikompien alueiden tuotoksia, eikä viinien laatua enää paranna laadukkaimpien alueiden viinien sekoittaminen heikoimpien alueiden tuotosten joukkoon.
  5. Minkä maalaisia – Alkossa debytoimattomia – viinintuottajia ovat: Lukas van Loggerenberg, Paulus Wine Co, Thistle & Weed, Thorne & Daughters ja The Vineyard Party?

    Eteläafrikkalaisia ja tuotantomääriltään pientuottajia.
  6. Kuinka voit ns. viiniprofina (tai muun vastaavan käsitteen edustajana) markkinoida, että arviointituloksesi sekä viinille ilmoitettu laatutaso perustuvat sokkomaisteluun (vastakohtana avoimeen maisteluun)?

    Sokkomaistelun tulokset eli viinien kuvattu laatutaso ja ominaisuudet ovat ensimmäisen maistelukierroksen jälkeen käytännössä huippusalaisia. Vasta kun maistaja on saanut oikeiden viinien listan eli vertaa muistiinpanojaan tai mielikuviaan paljastettuun viiniin, alkaa tulla tietoa viinien laatutasosta ja ominaisuuksista. Tässä prosessissa ulkopuolinen ei pysty tietämään mitkä ovat maistajan alun perin löytämät ominaisuudet ja laatutaso sekä kuinka paljon julkaistut kuvaukset ja laatutaso poikkeavat hänen alkuperäisestä arvioista. Lisäksi tässä yhteydessä sokkomaistelun määritelmää vääristetään, koska odotusarvoisesti valtaosa viininmaisteluista perustuu eriasteiseen ennakkotietoon mahdollisista viineistä tai esimerkiksi alueesta tai hintaluokasta. Valtaosa ns. sokkomaistelutilanteista ei siis ole aidosti sokkoja, vaan korkeintaan puolisokkoja, jossa maistaja yrittää löytää ennakko-odotuksiaan täyttäviä viinejä.
 

© 2002-2022 JWJ-Nautiskelija Oy. Tietosuojaperiaatteet ja toimituspolitiikka. Tietojen kopioiminen ja julkaiseminen on tekijänoikeuslain mukaisella tavalla kielletty. Viinien hintatiedot ovat hankinta- tai arviointihetken hintoja, eikä niitä päivitetä. Katso Nautiskelijan tilaajaperusteisen viinitietosivuston esittely. Nautiskelijan viinitiedon sivusto hyödyntää evästeitä ja sivustoa selaamalla hyväksyt evästeiden käytön.