ISSN 1458-8439

Juomavisa vko 10/2024

Näytä vastaukset 4.3.2024
  1. Kun toisen viinien nimi – esimerkiksi Chilessä – on Syrah ja toisissa Shiraz, mitä virallista teoreettista tai periaatteellista eroa viineillä on?

    Virallisesti tai käytännössä ei mitään. Viinibisnes on muusta elintarviketeollisuudesta poiketen selvästi säännellympää mitä nimityksiä ja (menetelmien) nimiä saa juridisesti käyttää.
  2. Kun erään suurtuottajan - ja paikallisen jätin -viinien maahantuojaksi Alko ilmoittaa VCT Finland ja Ruotsin vastaava monopoli VCT Sweden, mistä ja minkä maanlaisesta tuottajasta on kyse?

    Chilen suurimmasta viinintuottajasta nimeltä Viña Concha y Toro eli lyhennettynä VCT. Suurtuottajalla on luonnollisesti suuri määrä eri brändejä, josta osassa etikettejä emoyhtiötä ei kaupallista syistä kannata ilmoittaa.
  3. Miksi esimerkiksi sokeripitoisuus 20 g/l maistuu selvästi makeammalla rypäleviininoissa (brandy) kuin viineissä?

    Viineissä on happoja leikkaamassa sokerin makeutta. Brandyistä puuttuvat vastaavat makeutta leikkaavat hapot ja sokerilla niihin saadaan jälkiruokien tavoin pyöreyttä ja pehmeyttä.
  4. Kun perinteisten merenpinnasta matalla sijaitsevien viininviljelyalueiden lämpötilat nousevat ja kuivuus muuttuu ongelmalliseksi, niin yleensä lähdetään ”kiipeämään” vuoria ylöspäin eli tarhoja perustetaan merenpinnasta yhä korkeammalle, jotta kasvuympäristö pysyy riittävän viileänä. Mikä kuitenkin helposti muodostuu ongelmaksi korkealla sijaitsevilla tarhoilla?

    Raekuurot ja keväthallat, jotka vaurioittavat köynnöksiä ja altistavat ne taudeille.
  5. Shiraz on iranilainen tai vanhan terminologian mukaan persialainen asutuskeskus. Ennen geenitekniikkaa ja sen antamia verifiointimahdollisuuksia, mihin suosittuun kansainväliseen rypäleen syntykodiksi tämä persialainen kaupunki nimettiin.

    Syrahin, joka on peräisin Pohjois-Rhonen ympäristöstä. Assosiaatiota Shirazin kaupungista rypäleen kotipaikkana tuli siis nimien samankaltaisuudesta, etenkin kun aussit käyttivät rypäleen alusta alkaen Shiraz-nimeä.
  6. Minkä maan ylivoimaisesti suosituin kirkas viina ja yleensä alkoholijuoma on nimeltään baijiu (baiju))? Juomaa arvostetaan etenkin (juhlallisissa) ruokapöydissä. Kyseisessä maassa viinibuumi on kääntynyt mahalaskuksi.

    Kiinan. Viinan väkevyys (35-60 tilavuusprosenttia) on lähellä vodkakulttuurimaiden vastaavia pitoisuuksia. Viinaa voidaan kaikista viljakasveista, mutta suosituin on durra, engl. sorghum.
 

© 2002-2022 JWJ-Nautiskelija Oy. Tietosuojaperiaatteet ja toimituspolitiikka. Tietojen kopioiminen ja julkaiseminen on tekijänoikeuslain mukaisella tavalla kielletty. Viinien hintatiedot ovat hankinta- tai arviointihetken hintoja, eikä niitä päivitetä. Katso Nautiskelijan tilaajaperusteisen viinitietosivuston esittely. Nautiskelijan viinitiedon sivusto hyödyntää evästeitä ja sivustoa selaamalla hyväksyt evästeiden käytön.