ISSN 1458-8439

Juomavisa vko 41/ 2023

Näytä vastaukset 9.10.2023
  1. Alkon syyskuun erikoiserissä on myynnissä Saksan Hessische Bergstrasselta Spätlese-kypsyysasteella parin kympin valkoviini valmistettuna rypäleestä nimeltä Souvignier Gris. Onko kyseinen, kovasti nimen perusteella Sauvignoniin assosioituva, rypäle aitoviiniköynnös (Vitis vinifera) vai hybridi?

    Hybridi. Se on vuoden 1983 saksalainen risteytys Seyval Blanc x Zähringer. Zähringer on 1930-luvun Traminer x Riesling -risteytys. Spuvignier Gris on hometauteja hyvin kestävä lajike ja neutraalit rypäleet vaativan suhteellisen lyhyen kasvukauden.
  2. Minkä maalaisia viinintuottajia ovat AA Badenhorst, Hamilton Russell, Newton Johnson, Porseleinberg, Reyneke sekä Thorne & Daughters? Osa näistä on esiintynyt myös Alkossa.

    Etelä-afrikkalaisia. Etelä-Afrikassa (valkoisten) kielinä ja siten nimien perustana ovat olleet englanti ja hollantiin perustuva afrikaansi. Hollanti puolestaan luetaan germaanisiin kieliin. Muutamien nimien kirjoitusasun pitäisi paljastaa afrikaansi (englanninkielistien nimien lisäksi).
  3. Mikä rypäle loi Uuden-Seelannin Eteläsaaren Marlborough’n alueen viinien maineen ja edelleen ylläpitää sitä?

    Sauvignon Blanc.
  4. Seuraavassa on Uuden-Seelannin viisi (5) viljellyintä vaalea rypälelajiketta (vuonna 2023) aakkosjärjestyksessä: Chardonnay, Gewürztraminer, Pinot Gris, Riesling ja Sauvignon Blanc, mutta mikä niistä oli vähiten viljelty? Vihjeenä muista kyseisen lajikkeen viinien vaativuus tai ainakin kuluttajien mielipiteitä jyrkästi jakava olemus.

    Gewürztraminer. Sen viljelyala vuonna 2023 oli 192 ha ja sen on ollut pitempään reilussa laskussa. Maan ylivoimaisesti viljellyin vaalea lajike on SB, jonka vuoden 2023 viljelyala oli 27084 ha eli Tramineriin verrattuna 141 kertaa suurempi
  5. Alkon rekisteröity juomahävikki on noin 0,3 % kaikista myydyistä juomalitroista. Mutta mikä tuoteryhmä on ylivoimaisesti suurin juomahävikin tuottaja 68 prosentin osuudella?

    Panimotuotteet. Niissä pitää olla parasta ennen -merkintä. Valtaosassa muissa alkoholituotteissa kyseistä merkintää ei edes saa olla. Niissä kuluttajan pitää muilla itse tehdä muilla keinoilla tuotteen kunnon riskiarvio.
  6. Porton eli portviinin tuotanto vuonna 2022 oli 7,8 milj. laatikkoa eli 70,5 milj. litraa. 20 vuoden takaiseen - epämuodikkaiden väkevien viinien tapaan – vähennystä oli neljännes eli 25 %. Mutta mikä oli vastaa (valtaosin kuivien ja väkevöimättömien) tuotanto: 5,2 milj. laatikkoa, 10,2 milj. vai 15,2 milj. laatikkoa?

    5,2 milj. laatikkoa eli 46,8 milj. litraa. Suhteellisesti Douron alueen mietojen viinien tuotanto vastasi 40 prosenttia ja väkevöityjen portviinien tuotanto 60 prosenttia koko Douron viinialueen tuotannosta.
 

© 2002-2022 JWJ-Nautiskelija Oy. Tietosuojaperiaatteet ja toimituspolitiikka. Tietojen kopioiminen ja julkaiseminen on tekijänoikeuslain mukaisella tavalla kielletty. Viinien hintatiedot ovat hankinta- tai arviointihetken hintoja, eikä niitä päivitetä. Katso Nautiskelijan tilaajaperusteisen viinitietosivuston esittely. Nautiskelijan viinitiedon sivusto hyödyntää evästeitä ja sivustoa selaamalla hyväksyt evästeiden käytön.