ISSN 1458-8439

Juomavisa vko 18/ 2023

Näytä vastaukset 1.5.2023
  1. Euroopassa on viime vuosina ollut pötköön pitkiä trooppisen kuumia ja samalla sateen suhteen rutikuivia kasvuvaiheita. Uudessa Maailmassa tällaisista vaiheista selvitään yleensä keinokastelun avulla. Kuinka kuluttaja aistii viineissä ja miksi (liian) pitkät kasvukauden kuumat ja kuivat kaudet?

    Nautiskelija käyttää näistä viineistä eufemistisen diplomaattista nimitystä vihreä. Se tarkoittaa, että veden puutteen vuoksi köynnökset – kuten muutkin kasvit – keskittyvät sokerin eli energian tuottamiseen, mutta eivät kypsentämään riittävästi muita tasapainoiselta rypäleeltä edellyttäviä muita komponentteja, kuten fenoleita. Vihreys aistitaan viineissä – puhekielellä ilmaistuna – raakuutena ja pistävyytenä, vaikka viineissä voltteja riittää. Samankaltainen ilmiö tapahtuu, kun rypäleet ovat kasvaneet toisen ääripään viileässä ja vetisessä säässä, tosin ilman normaalia etanolipitoisuutta.
  2. Kuohuviineissä ei odotusarvoisesti ilmoiteta rypäleitä etiketissä. Kun kohtuuhintaisen kuohuviinin taustatiedoissa rypäleeksi kuitenkin ilmoitetaan Airen, niin mistä maasta kuoharin perusviini on peräisin?

    Espanjan kuumalta keskusylängöltä. Airen on myös espanjalaisen rypäleviinateollisuuden pääraaka-aine. Vielä vuosituhannen vaihteessa Airen oli viljelyalalla mitattuna maailman viljellyin rypäle.
  3. Saksassa etiketissä voi ilmoittaa viisi rypäleiden kypsyysastetta, joista kaikkein korkein tarkoittaa jalohomeisia rypäleitä. Näitä viinejä ei saa chaptalisoida. Mitkä seuraavista sanoista liittyvät kerättyjen rypäleiden kypsyysasteeseen eli sokeripitoisuuteen: Basis, Gelesen, Erlesen ja Auserlesen? Vihjeenä: kysymyksessä on kompa.

    Ei mitkään. Ne ovat keksittyjä ja merkityksettömiä sanoja, jotka löytyvät saksalaisen brändin Fritz Walterin pakkauksista. Viralliset kypsyysastemerkinnät ovat Kabinett, Spätlese, Auslese, Beerenauslese ja Trockenbeerenauslese.
  4. Mikä seuraavista lajikkeista Fenile, Fertilla, Forastera tai Furmint ei ole italialainen?

    Unkarilainen ja Tokajin kuuluisuus Furmint. Kolme italialaista Fenile, Fertilla ja Forastera ovat aitoja erittäin vähäisen viljelyn kuriositeetteja ilman viinien laatumainetta.
  5. Mikä viinin sijainti valmistajan laatuhierarkiassa, kun viinin nimeksi ilmoitetaan: Prelude à Grand-Puy Ducasse Pauillac?

    Kyseessä on valmistajan nimeltä Chateau Grand-Puy Ducasse Pauillac kakkosviini, jolle on annettu täydentäväksi ja ykkösviinistä erottavaksi nimeksi Prelude, suomeksi alkusoitto. Nautiskelija antaisi viinille nimen Chateau Grand-Puy Ducasse Prelude Pauillac, jossa valmistajan nimi on ensimmäisenä.
  6. Minkä tuotteen tuotantoalueet ovat Highland, Cambeltown, Islay, Lowland, ja Speyside?

    Skottiviskin.
 

© 2002-2022 JWJ-Nautiskelija Oy. Tietosuojaperiaatteet ja toimituspolitiikka. Tietojen kopioiminen ja julkaiseminen on tekijänoikeuslain mukaisella tavalla kielletty. Viinien hintatiedot ovat hankinta- tai arviointihetken hintoja, eikä niitä päivitetä. Katso Nautiskelijan tilaajaperusteisen viinitietosivuston esittely. Nautiskelijan viinitiedon sivusto hyödyntää evästeitä ja sivustoa selaamalla hyväksyt evästeiden käytön.