"Armenia kuuluu pohjoispuolella sijaitsevan Georgian tapaan Kaukasuksen alueeseen, jota pidetään monia tuhansia vuosia sitten tapahtuneen viiniin syntyseutuna, paljon ennen kuitenkin poliittiset jakolinjat synnyttivät alueelle useita valtioita. Viini oli olennainen osa armenialaista kulttuuria 1800-luvulle saakka alisteisena kuitenkin sekä ottomaanien että Venäjän imperiumille. Näitä seurasi Ottomaanien toteuttama armenialaisten kansanmurha 1900-luvun alussa. Lyhyen itsenäisyyden jälkeen Armeniasta tuli Neuvostoliiton osa.
Neuvostoliitto ilmoitti meille ’te kaverit ette tuota viiniä vaan brandyä’ kertoo armenialainen viinintekijä Vahe Keushguerian. Hän kertoo ohjelmassaan, että neuvostoliittolaiset pakottivat viljelijät hylkäämään rinnetarhansa ja vanhat viinivalmistuksessa käytetyt rypälelajikkeensa. Uudet viinitarhat istutettiin tasangoille rypäleillä, jotka neuvostoliittolaisten mielestä olivat parhaimmat brandyn tuotannossa ja joissa viljelyn pystyi teollistamaan.
’Vanhat viinitarhat kuitenkin säilyivät’, kertoo Aimee Keushguerian. Hänen syntymä sattui Neuvostoliiton romahdukseen. ’Tarhat olivat olleet käytännössä koskemattomia 120 vuotta. Nyt olemme jälleen pystyneet omaksumaan viinin osaksi identiteettiämme.’"
Eric Asimov, juomatoimittaja, New York Timesin 5.6.2023 nettiartikkelissa "THE POUR: When Wine Becomes Crucial to Cultural Identity".
|