ISSN 1458-8439
takaisin

Porvoon unohduksen arvoinen punainen vuosikerta 2011 06/2015

30.6.2015
Myyjät aloittavat vuoden 2011 sekä muiden vastaavan laatutason vuosikertojen viinien myymisen hehkuttamalla kuinka modernilla tekniikalla ja parantuneilla viljelymenetelmillä saadaan valmistettua korkean laadun laatutason viinejä luonnon yhteistoimintahaluttomuudesta huolimatta. Tuottajat ovat joutuneet investoimaan modernin tekniikan kylmäuuttamislaitteisiin ja muihin vastaaviin kalliisiin peleihin ja vehkeisiin, jotta viileinä sadevuosina viineihin saataisiin riittävästi konsentraatiota eli puhekielellä ilmaistuna potkua. Viinin tiivistyslaitteita erittäin harva kuitenkaan myöntää käyttävänsä… Viileinä vuosina toinen perustoimenpide on chaptalisointi, jotta viinin saadaan riittävä etanolin avittama pyöreys. Chaptalisointikin on toimenpide, jota yksittäiset eivät myönnä käyttävänsä vaikka tilastollisesti sitä käytetään ja se on elinehto laadukkaiden viinien tuottamiseksi välivuosina. Korkeampi etanolipitoisuus parantaa suuntuntumaa eli potkun aistimusta. Lisäksi parantuneet viljelytekniikat ja torjunta-aineet edistävät korkeampaa etanolipitoisuutta.

Suhteellisen mutkattomia ruokaviinejä mutta reilu hinta on sitten toinen asia…
Vielä syksyllä 2014 monilla viineillä oli juotavuuden suhteen lähtövaikeuksia alun selvän turbulenssin ja sulkeutuneisuuden vuoksi, mikä puolestaan korosti vihreitä piirteitä. Reilun puolen vuoden seestymisvaihe on helpottanut nautittavuuspuolta ja pihviviinin olemuksen vähenemistä. Viinien turbulenssivaihe alkaa mennä ohi kun käypä vuosikerta vaihtuu vuodesta 2011 vuoteen 2012. Vuoden 2014 puolella tammi korostui ja helpotti toisaalta monen viinin kosiskelevuutta, mutta nyt vuosikerran perusongelmat alkavat nousta pinnalle, joita ei saada kunnolla edes uuden tammen avulla peiteltyä. Nyt katkeroainemainen vihreys lisääntyy ja tammi väistyy taustalle.

Konsentraatio ja yleensä porvoolaisten ja hintaluokan edellyttämä potku puuttuvat vuoden 2011 viineistä. Ruokaystävällinen yleiskäyttöisyys tulee olemaan vuoden 2011 porvoolaisten punaviinien tunnuspiirteenä. Tanniinit ovat alakanttiin, koska rypäleiden kuorien uuttamisessa on pitänyt olla varovainen vihreyden kurissa pitämiseksi. Tammella ja luonnollisesti volteilla on haettu pyöreyttä ja kypsyyttä. Porvoon viinien hulppeilla hinnoilla (riittävän) uuden tammen käyttö ei aiheuta tuottajille liiallisia kustannuspaineita.

Verstasviinit eivät vakuuta

Maltusien Chateau Teyssierin viinejä voi pitää Robert Parkerin 1990-luvulla hehkuttamien garage- eli suomeksi verstasviinien nykyisinä edustajina, etenkin Alkon Suomessa. Verstasviinien hinnat eivät ole enää hulppeita vaan ”vain” erittäin kalliita, epäilemättä koska Parkerin aikanaan ihannoimat huipputammiset ja huippukypsät viinit eivät ole enää yhtä muodikkaita. Lisäksi näiden viinien hintapaineita helpottaa kun riittävän moni viininystävä on ehtinyt maistaa Parkerin ainutlaatuiseksi hehkuttamia viinejä ja jäänyt ihmettelemään mitä niissä oikeastaan on niin ihmeellistä… jos ei ole tammifriikki.

Vuoden 2011 sarjassa Teyssierin reilun kolmen kympin ”volyymiviini” eli pelkkä Chateau Teyssier pärjäsi hyvin reilusti kalliimpien ”sisarrustensa” joukossa. Tulos on johdonmukainen sen kanssa, että nuorten vuosikertojen sokkomaisteluissa alhaisempien pisteiden halvemmat viinit pärjäävät tuhteja ja kehittymättömämpiä verrokkejaan paremmin. Vasta muutaman vuoden pullotuksen jälkeinen seestymisvaihe alkaa tuoda eroja selvemmin esille, tosi siihen mennessä valtaosa myös kalleimmista viineistä on nykymaailmassa päätynyt ”kurkusta alas”. Juomahetkellä pääasiallinen nautinto on epäilemättä tullut hulppean hinnan ja sekä tulevaisuuden odotusten perusteella.

Nautiskelija on kriittinen varastoinnin ”ihmeitä” tekevästä voimasta, etenkin nykytyylin mahdollisimman kypsänä kerätyistä rypäleistä valmistettuna sekä tammen ja modernien valmistustekniikoiden kypsyyttä. Nautiskelija antoi kolmelle viinille kellariviinin luokituksen eli niiden pitäisi hyötyä vähintään viiden vuoden säilytyksestä. Lukumäärä on erittäin alhainen. Epäilemättä näitä useammat viinit säilyvät, mutta toinen asia on hyötyvätkö ne pidemmästä varastoinnista lisäarvoa tuottaen.

Neljästä kellariviinistä kaksi on odotusten mukaisesti Mouton-Rothschild ja Petrus. Toiset kaksi ovat positiivisen yllätyksen tarjonnut ja Alkossa harvinainen Saint-Julienin Chateau Gruaud-Larose sekä Chateau Teyssierin kallein versio Le Dome. Petruksen ja Moutonin potentiaaliset pisteet ovat erittäin hyvän ylärajalla olevat 89, joten positiivisemmilla tulevaisuuden odotuksilla ja suuremmalla pisteytyserolla varustetut voisivat reitata ne myös huippuviineiksi. Nyt Mouton on Pauillacin sekä säilytyskelpoisen viinin maineen perusteella epäilyttävän kosiskeleva. Tosin hinta yli kuuden huntin hinta on kuitenkin liian kova.

Nautiskelijan maistamista ja Alkon tarjoamista punkuista parhaimmat eli arvoviinin luokituksen saaneet ovat Petrus sekä Chateaux Mouton-Rothschild, Gruaud-Larose, Teyssier Le Dome ja Hosanna. Potentiaalisia (vähintään 90 pisteen) huippuviinejä Nautiskelija ei löytänyt. Positiivisen yllätyksen tarjosi onnistuneesti tammitettu tilausvalikoiman vajaan kahden kympin Chateau de Bel La Capitane Bordeaux Superieur 2011. Chateau Palmer on nuorena yleensä ongelmatapaus, kuten tälläkin kertaa, eikä edes 300 euron hinta auttanut. Osa viineistä siirtynee muutaman vuoden kuluttua erittäin hyvälle (vähintään 85 pistettä) laatutasolle ja yleensäkin viinien potentiaali pitäisi olla realisoitunut alle viidessä vuodessa.

Parhaiten vuosikerran 2011 olemusta kuvaavat Alkon perusvalikoiman monelle tutut vakiotuotteet Entre-deux-Mersistä Chateau de Seguin sekä saman viinin tammitetumpi ja kypsempi versio Chateau de Seguin Cuvee Prestige Bordeaux Superieur 2011 vajaan 15 sekä vajaan 20 euron hintaan. Vihreys tanniinien muodossa ja vetisyys on siis selvempää kuin keskimäärin. Uuttamisesta on pitänyt tinkiä, jotta viineistä ei tulisi karvaita, mikä puolestaan maistuu normaalia kevyempinä suuntuntuntumana monesti selvän vetisillä piirteillä.

Tuottajan ykkösviinin tiheää valintaseulaa kuvaa ristiriita Mouton-Rothschildin ykkösviinin sekä kakkosviinin Petitin välillä. Yleensä edullisemmasta viinistä saa parempaa nuorena nautittavuutta kuin emoviinistä. Nyt ykkös-Mouton on tällä hetkellä nautittavampi ja erittäin todennäköisesti myös tulevaisuudessa kakkosviiniä selvemmän kypsyyden, hedelmäisyyden ja tasapainon ansiosta. Se kertoo myös, että emoviinistä ei löydy normaalia katkeroainemaista ja tanniinista potkua sekä kirpeyttä, jotka takaisivat pitkän säilyvyyden. Tuotantomäärien pienuudesta puolestaan kertoo myös, että Alko sai kytkykaupalla eli muilla Jean-Pierre Moueuxin viineillä myytävää Petrusta vain yhden (1) laatikon.

Korkkivikaa ei pääse pakoon edes hulpealla rahakasalla

Korkkivian pysyvät edelleen laatuviinien ystävien riesana, tosin näppituntumalla niiden osuus on vähentynyt, joten korkinvalmistajien hehkuttamilla korkkivikojen eliminointimenetelmillä on osittaisia perusteita. Korkkivikojen ilmeneminen viinissä on tilastollinen eli satunnainen, ennakoimaton ilmiö. Rahallakaan eli hulppealla hinnalla ei saa suojaa kloorifenoleita (ja muita vastaavantyyppisiä halogeeniryhmän yhdisteitä) vastaan. Nautiskelijan kriitikon osallistumassa helmikuun maistelussa sekä Chateau Palmerin ykkösviini (299,60 €) että kakkosviini Alter Ego (80,40 €) olivat korkkivikaisia samoin kuin Moutonin kakkosviini Le Petit Mouton (138,60 €).

Nautiskelija ei anna eksplisiittisiä laatu-hintasuhdeluokituksia, mutta pisteitä ja hintaa vertaamalla tämä onnistuu kyllä lukijoille. Lukijan kannattaa verrata Nautiskelijan vuosien 2010-2015 punaviiniarvioiden perusteella minkälaisia viinejä kussakin hintaluokassa on tarjolla ja kuinka Porvoon punaviinit pärjäävät hintavälillä 50-100 euroa, 100-200, 200-400 sekä yli 400 euroa.

Tässä artikkelissa on valikoivasti käsitelty valikoiden vuosikerran 2011 tummia porvoolaisia. Tietokannasta löytyvät kaikki Nautiskelijan arviot vuosikerran 2011 Porvoon punaviineistä, valkoviineistä sekä makeista viineistä. Tilaajat voivat tarkentaa hakuja tarpeidensa ja mieltymystensä sekä mielenkiinnon mukaan. Arvioihin tullee täydennystä ajan mittaan. Ainakin vuoden 2011 makeita viinejä on kehuttu.

Porvoon olemuksen tutustumisen vuosikerta 2011 oli kohtuullinen tai pelkistetymmin ilmaistuna heikko, joten konsentraatio ja hienovarainen sävykäs maaperävetoisuus pitää jättää laadukkaammille vuosikerroilla. Vuoden 2011 laatutasoilmiö on lisäksi globaali. Laadukkaita vuosikertoja ei kuitenkaan seuraavaan kolmeen vuoteen pitäisi olla tiedossa, tosin vuosi 2012 edustanee Porvoossa hedelmäisempää ja kosiskelevampaa tyyliä verrattuna vuosikertaan 2011. Satomäärätkin ovat alakanttiin, mikä vähentää viinien hinnanalennuspaineita vuoden 2009-2010 huippunoteerausten jälkeen. Mainittavaa kellarikapasiteettia ei siten tarvitse varata viinien pehmentämiseki. Tuottajilla hintojen laskeminen on tunnetusti vaikeaa… etenkin kun on päästy rahan makuun kunnolla kiinni. Artikkelin loppu


436247 Chateau Gruaud Larose Saint-Julien 2011
85 75,90 € (101,20 € / l)
Ranska - Bordeaux/ Medoc/ Saint-Julien AC - Chateau Gruad-Larose, Porvoon tumma sekoite Ostoslistalle
3.2.2015
Arvio
Keskitäyteläinen, tanniininen, hapokas, tamminen. Asiantuntijan viini. Arvoviini. Kellariviini.
490877 Chateau Mouton-Rothschild Pauillac 2011
84 653,30 € (871,07 € / l)
Ranska - Bordeaux/ Medoc/ Pauillac AC - Baronne Philippine de Rothschild/ Chateau Mouton-Rothschild, Porvoon tumma sekoite Ostoslistalle
10.6.2015
Arvio
Täyteläinen, erittäin tanniininen, erittäin hapokas, tamminen. Asiantuntijan viini. Arvoviini. Kellariviini.
493867 Chateau Teyssier Le Dome Saint-Emilion 2011
84 135,00 € (180,00 € / l)
Ranska - Bordeaux/ Libourne/ Saint-Emilion/ Saint-Emilion Grand Cru AC - JCP Maltus/ Chateau Teyssier, Porvoon tumma sekoite Ostoslistalle
3.2.2015
Arvio
Täyteläinen, tanniininen, hapokas, tamminen. Asiantuntijan viini. Arvoviini. Kellariviini.
425577 Chateau Teyssier Le Carre Saint-Emilion 2011
84 81,30 € (108,40 € / l)
Ranska - Bordeaux/ Libourne/ Saint-Emilion/ Saint-Emilion Grand Cru AC - JCP Maltus/ Chateau Teyssier, Porvoon tumma sekoite Ostoslistalle
3.2.2015
Arvio
Täyteläinen, tanniininen, hapokas, tamminen. Asiantuntijan viini.
417757 Chateau Petrus Pomerol 2011
83 840,60 € (1120,80 € / l)
Ranska - Bordeaux/ Libourne/ Pomerol AC - Jean-Pierre Moueix/ Chateau Petrus, Porvoon tumma sekoite Ostoslistalle
10.6.2015
Arvio
Täyteläinen, tanniininen, erittäin hapokas, tamminen. Asiantuntijan viini. Arvoviini. Kellariviini.
478527 Chateau Hosanna Pomerol 2011
83 124,70 € (166,27 € / l)
Ranska - Bordeaux/ Libourne/ Pomerol AC - Jean-Pierre Moueix/ Chateau Hosanna, Porvoon tumma sekoite Ostoslistalle
10.6.2015
Arvio
Täyteläinen, tanniininen, hapokas, tamminen. Asiantuntijan viini. Arvoviini.
498687 Chateau Cantenac Brown Margaux 2011
83 59,70 € (79,60 € / l)
Ranska - Bordeaux/ Medoc/ Margaux AC - Chateau Cantenac-Brown, Porvoon tumma sekoite Ostoslistalle
10.6.2015
Arvio
Keskitäyteläinen, tanniininen, erittäin hapokas, tamminen. Harrastajan viini.
488497 Chateau Clerc-Milon Pauillac 2011
83 74,10 € (98,80 € / l)
Ranska - Bordeaux/ Medoc/ Pauillac AC - Baronne Philippine de Rothschild/ Chateau Clerc-Milon, Porvoon tumma sekoite Ostoslistalle
3.2.2015
Arvio
Keskitäyteläinen, tanniininen, erittäin hapokas, tamminen. Asiantuntijan viini.
417667 Chateau Teyssier Saint-Emilion 2011
83 31,20 € (41,60 € / l)
Ranska - Bordeaux/ Libourne/ Saint-Emilion/ Saint-Emilion Grand Cru AC - JCP Maltus/ Chateau Teyssier, Porvoon tumma sekoite Ostoslistalle
3.2.2015
Arvio
Keskitäyteläinen, tanniininen, hapokas, tamminen. Yleiskäyttöinen. Harrastajan viini.
455817 Valandraud Virginie Saint-Emilion 2011
83 50,40 € (67,20 € / l)
Ranska - Bordeaux/ Libourne/ Saint-Emilion/ Saint-Emilion Grand Cru AC - Ets Thunevin/ Valandraud, Porvoon tumma sekoite Ostoslistalle
3.2.2015
Arvio
Keskitäyteläinen, tanniininen, hapokas, tamminen. Yleiskäyttöinen. Harrastajan viini.
421707 Chateau d'Armailhac Pauillac 2011
82 63,40 € (84,53 € / l)
Ranska - Bordeaux/ Medoc/ Pauillac AC - Baronne Philippine de Rothschild/ Chateau d'Armailhac, Porvoon tumma sekoite Ostoslistalle
3.2.2015
Arvio
Keskitäyteläinen, tanniininen, hapokas, tamminen. Yleiskäyttöinen. Harrastajan viini.
956887 Chateau de Bel La Capitane Bordeaux Superieur 2011
82 18,27 € (24,36 € / l)
Ranska - Bordeaux/ Entre-deux-Mers/ Bordeaux Superieur AC - Chateau de Bel, Porvoon tumma sekoite Ostoslistalle
3.2.2015
Arvio
Keskitäyteläinen, tanniininen, hapokas, tamminen. Yleiskäyttöinen. Harrastajan viini.
446027 Chateau Teyssier Les Asteries Saint-Emilion 2011
82 117,10 € (156,13 € / l)
Ranska - Bordeaux/ Libourne/ Saint-Emilion/ Saint-Emilion Grand Cru AC - JCP Maltus/ Chateau Teyssier, Porvoon tumma sekoite Ostoslistalle
3.2.2015
Arvio
Täyteläinen, tanniininen, hapokas, tamminen. Yleiskäyttöinen. Harrastajan viini.
431847 Chateau Branaire-Ducru Saint-Julien 2011
82 60,50 € (80,67 € / l)
Ranska - Bordeaux/ Medoc/ Saint-Julien AC - Chateau Branaire-Ducru, Porvoon tumma sekoite Ostoslistalle
12.12.2014
Arvio
Keskitäyteläinen, tanniininen, hapokas, tamminen. Asiantuntijan viini.
485337 Reybier Goulee by Cos d'Estournel Medoc 2011
82 34,00 € (45,33 € / l)
Ranska - Bordeaux/ Medoc/ Medoc AC - Domaines Reybier, Porvoon tumma sekoite Ostoslistalle
12.12.2014
Arvio
Keskitäyteläinen, tanniininen, hapokas, tamminen. Asiantuntijan viini.
5406 Chateau de Seguin Cuvee Prestige Bordeaux Superieur 2011
82 19,89 € (26,52 € / l)
Ranska - Bordeaux/ Entre-deux-Mers/ Bordeaux Superieur AC - Chris-Wine/ Chateau de Seguin, Porvoon tumma sekoite Ostoslistalle
23.10.2014
Arvio
Keskitäyteläinen, tanniininen, erittäin hapokas, tamminen. Asiantuntijan viini.
464177 Chateau Mouton-Rothschild Le Petit Mouton Pauillac 2011
81 138,60 € (184,80 € / l)
Ranska - Bordeaux/ Medoc/ Pauillac AC - Baronne Philippine de Rothschild/ Chateau Mouton-Rothschild, Porvoon tumma sekoite Ostoslistalle
10.6.2015
Arvio
Täyteläinen, erittäin tanniininen, hapokas, tamminen. Yleiskäyttöinen. Harrastajan viini.
5001 Chateau de Seguin Bordeaux Superieur 2011
77 14,48 € (19,31 € / l)
Ranska - Bordeaux/ Entre-deux-Mers/ Bordeaux Superieur AC - Chris-Wine/ Chateau de Seguin, Porvoon tumma sekoite Ostoslistalle
23.10.2014
Arvio
Keskitäyteläinen, tanniininen, erittäin hapokas, tamminen. Asiantuntijan viini.
489537 Chateau Grange-Neuve Pomerol 2011
77 29,90 € (39,87 € / l)
Ranska - Bordeaux/ Libourne/ Pomerol AC - Gros & Fils/ Chateau Grange-Neuve, Porvoon tumma sekoite Ostoslistalle
24.10.2014
Arvio
Keskitäyteläinen, tanniininen, hapokas, tamminen. Asiantuntijan viini.


takaisin
 

© 2002-2022 JWJ-Nautiskelija Oy. Tietosuojaperiaatteet ja toimituspolitiikka. Tietojen kopioiminen ja julkaiseminen on tekijänoikeuslain mukaisella tavalla kielletty. Viinien hintatiedot ovat hankinta- tai arviointihetken hintoja, eikä niitä päivitetä. Katso Nautiskelijan tilaajaperusteisen viinitietosivuston esittely. Nautiskelijan viinitiedon sivusto hyödyntää evästeitä ja sivustoa selaamalla hyväksyt evästeiden käytön.