ISSN 1458-8439

Juomavisa vko 19/2022

Näytä vastaukset 9.5.2022
  1. Kansainvälinen huutokauppatalo Sothebyn (engl. Sotheby's) viinitoiminto tekee vuosittain yli 100 milj. euron myynnin. Englantilaisperäisten huutokauppatalojen leivän antajia ovat perinteisesti olleet nimekkäät burgunderit ja porvoolaiset. Kumpia Sotheby's myi vuonna 2021 enemmän: Burgundin vai Bordeaux'n viinejä? Nyrkkisääntönä porvoolaisten tuotanto on kolminkertainen burgundereihin verrattuna kun mittarina on määrä.

    Burgundereita. Niiden markkinaosuus kokonaismyynnistä oli noussut 46:een prosenttiin eli lähes puoleen, kun se viisi vuotta aikaisemmin vuonna 2016 oli 26 prosenttia. Porvoolaisten markkinaosuus myynnistä oli enää 22 % kun se viisi vuotta aikaisemmin 2016 oli vielä 62 % eli lähes kaksi kolmasosaa.
  2. Kun italialaisesta kuohuviinistä löytyvät merkinnät Tiraggio 04/2015 ja Sboccatura 04/2021, mitä ne tarkoittavat?

    Toinen pullokäyminen on alkanut vuoden 2015 huhtikuussa ja viinin sakanpoisto on tapahtunut vuoden 2021 huhtikuussa.
  3. Mitä italialaisissa kuohuviineissä tarkoittaa lyhenne L.A.? Vihjeenä sama lyhenne saadaan myös englanninkielisistä sanoista.

    Lyhenne L.A. tarkoittaa Lungo Affinamente tai englanniksi Long Ageing, jotka tarkoittaa pitkää sakkakypsytystä pullossa.
  4. Miten joudut viinien ystävänä tekemisiin esimerkiksi nimien Astra, Carelia, Interbrands ja Red Bev kanssa?

    Ne ovat suomalaisia alkoholituotteisiin keskittyneitä maahantuojia ja siten Alkon ja ravintoloiden tavarantoimittajia.
  5. Mikä seuraavista lajikkeista antaa syvimmän värin punaviiniin: Bobal, Garnacha Tintorera, Monastrell vai Tempranillo?

    Garnacha Tintorera, jonka ranskalainen nimi on risteyttäjänsä mukaisesti Alicante (Henri) Bouschet. Rypäle on värjääjä eli tintorera eli tummamaltoinen lajike, joka automaattisesti antaa viinille normaalia syvemmän värin. Tämän vuoksi lajikkeen suosio on lisääntynyt Espanjassa hulppeasti ja se viihtyy hyvin kuivassa ja kuumassa ilmastossa.
  6. Italialaisittain suhteellisen viileä Piemonte on saanut viinien laadusta mainetta ja siten tuottajat pystyvät hinnoittelemaan yläkanttiin kunnon katteilla. Tämä johtanut siihen - korkeimman laatuluokan DOCG-buumin avittamana - että rypäleiden nimiä poistetaan alkuperämerkinnöistä ja pelkästä erisnimestä tehdään brändi. Tämän vuosituhannen tapauksia ovat Dogliani ja Nizza, mutta mitkä rypäleet ovat näiden alkuperämerkintöjen taustalla? Vihjeenä näiden alkuperämerkintöjen viinin myydään huomattavasti Nebbiolo-viinejä kohtuullisemman hintaisina.

    Dolcetto Doglianille ja Barbera Nizzalle. Kumpikin sijaitsee läänin arvostetuimmassa Langhen maakunnassa.
 

© 2002-2022 JWJ-Nautiskelija Oy. Tietosuojaperiaatteet ja toimituspolitiikka. Tietojen kopioiminen ja julkaiseminen on tekijänoikeuslain mukaisella tavalla kielletty. Viinien hintatiedot ovat hankinta- tai arviointihetken hintoja, eikä niitä päivitetä. Katso Nautiskelijan tilaajaperusteisen viinitietosivuston esittely. Nautiskelijan viinitiedon sivusto hyödyntää evästeitä ja sivustoa selaamalla hyväksyt evästeiden käytön.