ISSN 1458-8439

Juomavisa vko 17/2022

Näytä vastaukset 25.4.2022
  1. Kuohuviineissä perinteinen eli samppanjamenetelmä on ylivoimaisesti arvostetuin kuplien ja viinien laadun tuottamismenetelmä. Mutta voiko teoreettisesti vastaavanlaiseen lopputulokseen päästä tankkikäymis- eli charmat-menetelmällä?

    Voi (ainakin teoriassa), jos hiivasakka saa olla paineistetussa säiliössä riittävän pitkään eli vähintään vuoden ja mielellään useampia vuosia. Ruostumattomasta teräksessä valmistetun paineenkestävät säiliöt ovat kuitenkin niin kalliita, että niissä ei kannata säilyttää viiniä pitkään. Lisäksi viinille tulisi ylitse pääsemättömiä imago- eli markkinointiongelma.
  2. 2. Mikä kallis ja kuuluisa viini kulkeutuu maailmalle Cles Distribution -nimisen yrityksen kautta? Kyseisen viinin tuotanto on erittäin pieni, etenkin kilpailijoihin verrattuna, ja hinta on luonnollisesti sen mukainen, koska viinin kysyntä ylittää tarjonnan.

    Porvoon Oikean rannan Pomerolin kuuluisa Chateau Petrus. Viinin tuottaja on Jean-Pierre Moueix.
  3. Riojan valkoviineihin yhdistetään Viura alias Macabeo-rypäle, mutta voidaanko Riojan valkoviini nykyisin valmistaa kansainvälisestä Chardonnay-rypäleestä?

    Voidaan. Viuralla ja kalliilla Malvasialla ei pystytä tuottamaan kilpailukykyisiä myyviä valkoviinejä, joten uusia hyväksyttyjä rypäleitä pitää etsiä. Alkon huhtikuun erikoisvalikoiman uutuuksissa onkin 15 euron Riojan valkkari nimeltä Casa Primicia Chardonnay Fermentado en Barrica 2018. Nautiskelijan kriitikko ei tosin löytänyt kilpailukykyistä lisäarvoa viinistä.
  4. Mihin liittyy monissa Piemonten ja etenkin Langhen alueen punaviineissä sana Albeisa?

    Albeisa tarkoittaa lasinpullon mallia, jota voi Bordeaux'n ja Burgundi punaviinien yhdistelmäksi. Albeisa-sana löytyy yleensä lasissa kohokuvioina.
  5. Mikä seuraavista DOCG-alueista ei kuulu joukkoon. Alta Langa, Dogliani, Franciacorta vai Nizza?

    Lombardian kuohuviineistään kuuluisa Franciacorta. Muut ovat naapurilääni Piemonten alkuperämerkintöjä.
  6. Mikä alue yhdistää (Alkossa myynnissä olevia) negociant-tuottajia: Antonin Rodet, Joseph Drouhin, Louis Jadot ja Louis Latour?

    Burgundi tai ranskalaisittain Bourgogne.
 

© 2002-2022 JWJ-Nautiskelija Oy. Tietosuojaperiaatteet ja toimituspolitiikka. Tietojen kopioiminen ja julkaiseminen on tekijänoikeuslain mukaisella tavalla kielletty. Viinien hintatiedot ovat hankinta- tai arviointihetken hintoja, eikä niitä päivitetä. Katso Nautiskelijan tilaajaperusteisen viinitietosivuston esittely. Nautiskelijan viinitiedon sivusto hyödyntää evästeitä ja sivustoa selaamalla hyväksyt evästeiden käytön.