ISSN 1458-8439

Juomavisa vko 13/2022

Näytä vastaukset 28.3.2022
  1. 1. Mikä on odotusarvoisesti ranskalaisen viinin makeusaste, kun etiketistä löytyy ilmaisu douceur d'automne?

    Vähintään puolimakea ja monesti myös selvän makea. Douceur d'automne kääntyy (tässä yhteydessä) parhaiten suomeksi sanoilla "syksyn makeiset" eli rypäleet ovat saaneet olla köynnöksissä normaalia pidempään, jolloin ne alkavat rusinoitua. Perinteinen ranskalainen nimi ilmiölle on passerillage.
  2. Jos et arvosta esimerkiksi Malbec-rypälettä - edes pieninä pitoisuuksina - punaviineissä, mikä seuraavista neljästä viinistä sinun on turvallista valita:
    Norton Privada Mendoza
    Cono Sur Single Vineyard 8 Grapes Valle de Colchagua
    Baldes Clos Triguedina Cahors vai
    Chapoutier Quatuor Cote-Rotie?

    Rhonen Cote-Rotien viini, koska siellä Malbec ei ole sallittu lajike. Mendoza ja Cahors ovat Malbecin viljelyn "tukikohdat".
  3. Espanjan kuuman keskiylängön vaalea Airen oli pitkään viljelyalalla mitattuna Espanjan ja maailman viljellyin (viinien) rypäle. Parissa vuosikymmenessä Airenin viljelyala on vähentynyt 138 000 hehtaaria ja oli vuonna 2021 200 084 hehtaaria. Tämä oikeuttaa Espanjan viljelyalakilpailussa vasta hopeatilalle. Mikä oli vuonna 2021 Espanjan viljellyin lajike 202 917 hehtaarin alalla ja 21 prosentin osuudella maan rypäleiden viljelyalasta? Vihjeenä: kyseessä on myös kansainvälisestä hyvin tunnettu lajike?

    Tumma Tempranillo. Kahdessa kymmenessä vuodessa Tempranillon Espanjan viljelyala lisääntyi 80 000 hehtaarilla.
  4. Missä maassa käyt alkoholijuomaostoksilla viralliselta nimeltään Vinmonopolet-kaupassa tai puhekielellä Poletissa (Polet)?

    Norjassa. Siellä paikallisen "Alkon" nimi on Vinmonopolet.
  5. Mikä seuraavista on konjakkimerkki: Blacks, Hardy, Mikkeller vai Musa?

    Hardy. Muut ovat (Alkossa myynnissä olevia) olutvalmistajia.
  6. Minkä maalaisia panimoja ovat Kakola, Rocking Bear, Tuju ja United Gypsies?

    Suomalaisia.
 

© 2002-2022 JWJ-Nautiskelija Oy. Tietosuojaperiaatteet ja toimituspolitiikka. Tietojen kopioiminen ja julkaiseminen on tekijänoikeuslain mukaisella tavalla kielletty. Viinien hintatiedot ovat hankinta- tai arviointihetken hintoja, eikä niitä päivitetä. Katso Nautiskelijan tilaajaperusteisen viinitietosivuston esittely. Nautiskelijan viinitiedon sivusto hyödyntää evästeitä ja sivustoa selaamalla hyväksyt evästeiden käytön.