ISSN 1458-8439

Juomavisa vko 09/2022

Näytä vastaukset 28.2.2022
  1. Kun sinulla on valittavana kaksi viileä viiniä vaikka Ranskan Burgundista samaan 25 euron hintaan samalta vuodelta, mutta toisen etanolipitoisuus 12 % ja toisen 13,5 %. Kuinka tiedät kumpi on valmistettu kypsemmistä eli korkeamman sokeripitoisuuden rypäleistä?

    Et mitenkään, koska et tiedä chaptalisoinnin määrää eli kuinka paljon käyvään rypälemehuun on lisätty sokeri viinin alkoholipitoisuuden nostamiseksi. Tässä esimerkissä 12 voltin viini voi olla valmistettu kypsemmistä rypäleitä, jos rypälemehua ei ole chaptalisoitu. Puolestaan korkeamman 13,5 voltin viini voi olla kerätty raaemmista rypäleistä, jos rypälemehu on chaptalisoitu maksimimäärällä eli käytännössä viinin voltteja nostettu sokerin avulla kolme yksikköä.
  2. Kun viinin rypäleet ovat Macabeo, Airen ja Verdejo, mistä maasta se on kaiken todennäköisyyden mukaisesti peräisin?

    Espanjasta. Kaikki ovat espanjalaisia ja yleensä Espanjaan yhdistettäviä lajikkeita.
  3. Kun valkoviinin lajikkeet ovat: Loureiro, Trajadura, Pedernã ja Azal, mistä se on kaiken todennäköisyyden mukaan peräisin?

    Portugalista ja siellä pohjoisen Minhon Vinho Verden alueelta.
  4. Mikä alkoholijuoma yhdistää merkkejä Ebenum, Fundaror, Lustau sekä Osborne (Veterano ja Carlos)?

    Brandy de Jerez. Tisleet pitää kypsentää käytetyissä amerikkalaisissa sherrytynnyreissä. Itse perusrypäleviinin alkuperästä ei ole määräyksiä. Yleensä rypäle on Espanjan Keskiylängön aavikko-olojen Airen. Tisleen kypsytyspaikka siis määrittää oikeuden Brandy de Jerez -alkuperämerkintään.
  5. Mikä seuraavista on (Alkossa myynnissä oleva) suomalainen panimo: Fermenterarna, Kimito, Open Water vai Sierra Nevada?

    Kimito. Se on myös Kemiön kunnan ruotsinkielinen nimi.
  6. Mikä seuraavista on thaimaalainen panimo: Asahi, Hitachino, Omnipollo vai Singha?

    Singha.
 

© 2002-2022 JWJ-Nautiskelija Oy. Tietosuojaperiaatteet ja toimituspolitiikka. Tietojen kopioiminen ja julkaiseminen on tekijänoikeuslain mukaisella tavalla kielletty. Viinien hintatiedot ovat hankinta- tai arviointihetken hintoja, eikä niitä päivitetä. Katso Nautiskelijan tilaajaperusteisen viinitietosivuston esittely. Nautiskelijan viinitiedon sivusto hyödyntää evästeitä ja sivustoa selaamalla hyväksyt evästeiden käytön.