ISSN 1458-8439

Juomavisa vko 05/2022

Näytä vastaukset 31.1.2022
  1. Mikä seuraavista AOP-alkuperämerkinnöistä ei kuulu joukkoon; Cote-de-Brouilly, Brouilly, Julienas vai Monthelie?

    Cote d'Orin Monthelie. Muut ovat Beaujolais'n cru-kyliä.
  2. Jerezissä valmistetaan kuivaa sherryviinietikkaa (sherry vinegar tai espanjaksi Vinagre de Jerez) kolmella eri minimi tammitynnyrikypsytysasteella: 0,5 vuotta, 2 v. ja 10 vuotta. Millä merkinnöillä kypsytysasteet ilmoitetaan etiketissä?

    Pelkkä Sherry Vinegar, Vinegar Reserva sekä Vinegar Gran Reserva. Vinagre de Jerez on DO alkuperämerkintäluokiteltu Espanjan virallisten laatuviinien tapaan.
  3. Mistä maasta (Alkossa myynnissä oleva) viini on kaiken todennäköisyyden mukaan peräisin, kun sen lajikkeet ovat: Semillon, Torrontes ja Sauvignon Blanc?

    Argentiinasta. Torrontes on argentiinalainen vaalea lajike, jota ei käytännössä viljellä muualla. Moderniin viinibisnekseen kuuluu oleellisena komponenttina Sauvignon Blanc.
  4. Mikä seuraavista (Alkossa myynnissä olevista) panimoista on suomalainen: Anarchy, Basqueland, Fermenterarna vai Open Water?

    Ahvenanmaalainen Open Water Brewery.
  5. Missä seuraavista (Alkossa myynnissä olevista) punaviineistä on korkein Cabernet Franc -rypäleen pitoisuus:
    Chateau Cheval Blanc Saint-Emilion,
    Chakana Nuna Vineyard Cabernet Franc Mendoza Luyan de Cuyo,
    Chateau Cos d'Estournel Saint-Estephe vai
    Chateau Puybarbe Cotes de Bourg?

    Argentiinalaisessa lajikeviinissä Chakana. EU-säädösten mukaan ilmoitettua lajiketta pitää olla vähintään 85 %. Porvoon sekoiteviineissä CF on lähinnä statisti, tosin Cheval Blancin viljelyalasta sitä on yli puolet.
  6. Kun sinun pitää listan perusteella valita, vaikka Cabernet Sauvignon -viini Etelä-Amerikan maasta ja tuottajat ovat sinulle tuntemattomia ja listasta puuttuvat vuosikerrat, mutta viinien lisämerkinnät ovat Reserva, Gran Reserva ja kolmas ilman reserva-sanaa. Lisäksi arvostat viinissä kehittyneitä piirteitä (nuoruuden tuoreuden vastakohtana), niin minkä kolmesta vaihtoehdosta valitsisit? Vihje: kysymyksessä on kompa.

    Etelä-Amerikassa Reserva ja Gran Reserva -merkinnöillä ei ole mitään juridista merkitystä, joten ne eivät riittävän luotettavasti kerro viinin iästä eli kehitysasteesta mitään. Tässä esimerkissä sinulla ei ole riittävästi tietoa rationaalisen valinnan tekemiseksi. Juridista merkitystä Reserva/Gran Reserva (riserva) -viineillä on Espanjassa ja Italiassa.
 

© 2002-2022 JWJ-Nautiskelija Oy. Tietosuojaperiaatteet ja toimituspolitiikka. Tietojen kopioiminen ja julkaiseminen on tekijänoikeuslain mukaisella tavalla kielletty. Viinien hintatiedot ovat hankinta- tai arviointihetken hintoja, eikä niitä päivitetä. Katso Nautiskelijan tilaajaperusteisen viinitietosivuston esittely. Nautiskelijan viinitiedon sivusto hyödyntää evästeitä ja sivustoa selaamalla hyväksyt evästeiden käytön.